Ingezonden persbericht


Geachte burgemeester, geachte wethouders,

Sinds enkele maanden wordt het stallingsverbod bij het Stationsplein weer tamelijk fanatiek gehandhaafd door Bureau Toezicht en de politie. De puinzooi bovengronds bij het station duurt onverminderd voort, met volle fietsrekken, daar tussenin gepropte fietsen en fietsen op de looppaden. Daar doen de toezichthouders niets aan. Fietsen die netjes op hun standaard of aan een lantaarn of boom staan voor Metterswane worden echter regelmatig met vele tientallen tegelijk afgevoerd. De belachelijke situatie doet zich daarbij voor dat de toezichthouders midden op de dag gele waarschuwingsstickers op de fietsen plakken, die natuurlijk grotendeels hun doel missen want de meeste fietsen zijn al afgevoerd voor de eigenaar arriveert. Het stickeren gebeurt vermoedelijk alleen maar omdat dat bij de werkinstructie hoort. Ik heb tweemaal waargenomen dat de toezichthouders bij hun tweede ronde (het afvoeren van fietsen) ook fietsen meenamen waar géén gele sticker op zat. Wat me overigens ook opviel is dat de stickers erg slordig op fietsen worden aangebracht: soms heel los, zodat wat later veel stickers rondslingeren op de grond, en vaak juist dusdanig dat bij het loshalen van de stickers een lijm- en papierlaag op de fiets achterblijft.

Maar dat zijn detailkwesties in vergelijking met het feit dat gedupeerde fietsers nog steeds dubbel gestraft worden: niet alleen kunnen ze hun fiets alleen terug ontvangen door het betalen van een boete, ook is de locatie waar de fietsen opgehaald moeten worden vrijwel permanent gesloten. Nadat de gedupeerde heeft achterhaald waar zijn of haar fiets is - niet eenvoudig, want er hangen nog steeds geen grote borden met uitleg en telefoonnummer bij het station - blijkt vervolgens dat een afspraak om de fiets op te halen maar op een paar korte momenten van de week mogelijk is, onder werktijd. Soms moeten mensen daardoor speciaal vrij nemen van hun werk en hun fiets langer dan een week missen, al die tijd is dan niet eens zeker dat hun fiets toch niet 'gewoon' is gestolen. Vergelijk dat eens met hoe eenvoudig het systeem werkt met een fout geparkeerde auto!

Kortom, ergernis stapelt zich op ergernis en onrechtvaardigheid op onrechtvaardigheid. De grootste onrechtvaardigheid zit 'm in het wegslepen van fietsen bij een vóórtdurend tekort aan stallingsruimte; betaald ondergronds parkeren is voor velen geen optie, de gemeente heeft dat zelf erkend in de evaluaties van het stallingsbeleid en van het nieuwe stationsplein. De onrechtmatigheid van het dubbel straffen én het feit dat nog steeds slecht is aangegeven dat niet buiten de rekken gestald mag worden zijn voldoende gronden voor gedupeerden om hun gelijk te kunnen halen bij de rechter. Het vervelende is echter dat een paar bij de rechter verloren zaken de gemeente tot nu toe niet hebben aangezet tot een wijziging van de praktijk.

Daarom vraag ik u andermaal met klem om onmiddellijk te stoppen met het afvoeren van fietsen bij het station, tenzij ze écht hinderlijk zijn gestald. Ook wil ik, voor de zoveelste keer, vragen om zo snel mogelijk ruim voldoende extra (tijdelijke) stallingsvoorzieningen te realiseren bij het station.

Met vriendelijke groet,

Alex de Meijer
Zonnebloemstraat 26
6542 NG Nijmegen
024 3561778
06 13508002
alexensandy@freeler.nl