Fortis Bank

Fortis versterkt banden met China

Statuten China-Belgium Direct Equity Investment Fund vandaag ondertekend door Fortis CEO Anton van Rossum in aanwezigheid van Wen Jiabao, premier van China en Guy Verhofstadt, premier van België.

Fortis maakt met genoegen bekend dat het China-Belgium Direct Equity Investment Fund goedkeuring heeft gekregen van de Chinese SDRC (State Development and Reform Commission).

De Statuten zijn vandaag ondertekend in Brussel door de heren Xu Fangming, Director General Finance van het Chinese ministerie van Financiën, Ji Yuguang, Vice President van Haitong Securities, Jean-Pierre Arnoldi, Administrateur-generaal der Thesaurie, Belgisch ministerie van Financiën en Anton van Rossum, CEO van Fortis, in aanwezigheid van de heer Wen Jiabao, premier van volksrepubliek China en de heer Guy Verhofstadt, premier van het koninkrijk België.

Het doel van het fonds is door middel van minderheidsbelangen die worden aangegaan voor een periode van 3 tot 7 jaar steun te bieden aan kleine en middelgrote bedrijven (met een omzet van maximaal RMB 500 miljoen of EUR 50 miljoen) die zijn geregistreerd in China. Het fonds mag maximaal 20% van haar vermogen in één project investeren. 15% van het vermogen van het fonds zal worden gereserveerd voor projecten die gerelateerd zijn aan België.

Het fonds heeft tot dusver EUR 37 miljoen aan vermogen binnengehaald voor investeringen in geselecteerde projecten en wil nieuwe beleggers aantrekken, waarbij aan het vermogen een maximum is gesteld van EUR 100 miljoen.

Fortis en haar Chinese partner Haitong Securities zijn de twee enige particuliere oprichters van het Belgium-China Direct Equity Investment Fund en hebben elk een eerste inleg gedaan van EUR 10 miljoen. Het fonds zal worden beheerd door een nieuwe joint venture tussen Fortis en Haitong Securities.

Kantoor Shanghai van Fortis Bank krijgt RMB-licentie

Fortis Bank is verheugd te kunnen bevestigen dat haar kantoor in Shanghai eerder deze week de Renminbi (RMB) licenties heeft gekregen van de China Banking Regulatory Commission (CBRC).

Dankzij deze nieuwe licenties kan het kantoor RMB-bankfaciliteiten gaan bieden aan en stortingen in RMB accepteren van zowel ondernemingen met vreemd kapitaal als Chinese ondernemingen en stortingen in buitenlandse valuta's accepteren van alle klanten, dat wil zeggen zowel ondernemingen met vreemd kapitaal en Chinese ondernemingen als Chinese staatsburgers. Op dit moment zijn er 13 steden in China waar buitenlandse banken zich mogen bezighouden met RMB-transacties. Dit zijn: Shanghai, Shenzhen, Dalian, Tianjin, Guangzhou, Qingdao, Nanjing, Wuhan, Zhuhai, Jinan, Fuzhou, Chengdu en Chongqing. De RMB-diensten van het kantoor in Shanghai kunnen worden uitgebreid tot alle genoemde steden.

De RMB-licenties zullen zorgen voor een verdere versterking van de bestaande bankactiviteiten van het kantoor, waaronder Commodity Finance en Corporate Banking, en tegelijkertijd de basis leggen voor de entree van andere business lines van Fortis op deze markt. Het verkrijgen van de RMB-licenties betekent een belangrijke stap vooruit voor de Bank met betrekking tot de expansieplannen in China en bereidt het kantoor voor op de volledige liberalisatie van het Chinese bankwezen in december 2006.

Fortis in China

Fortis is al aanwezig in China sinds 1902, toen het eerste bankkantoor in Shanghai werd geopend. Toentertijd had The Belgian Bank, de voormalige 100%-dochter van Generale Bank in China, kantoren in 4 steden in China.

Op dit moment is Fortis Bank in China aanwezig via kantoren in Hongkong, Shanghai en Guangzhou, en een vertegenwoordigingskantoor in Beijing.

In Hong Kong biedt Fortis Bank een breed scala aan financiële diensten - onder meer op het gebied van merchant banking, information banking and private wealth management- aan middelgrote en grote bedrijven. De private wealth management diensten worden aangeboden onder de merknaam MeesPierson. Voorts heeft Fortis Bank in Hongkong een netwerk van business centres en op consumenten gerichte kantoren dat wordt geëxploiteerd in samenwerking ICBC (Asia), waarmee Fortis Bank Hong Kong ondanks haar activiteiten op het gebied van particulier en zakelijk bankieren (MKB) heeft samengevoegd. In China richt het kantoor in Shanghai zich op de financiering van goederentransacties, terwijl het kantoor in Guangzhou zich voornamelijk bezighoudt met corporate banking.

Ook Fortis Investments is aanwezig in Hongkong en heeft als eerste een vertegenwoordigingskantoor voor vermogensbeheer geopend in Shanghai. Fortis Investments behoorde tevens tot de eerste groep buitenlandse bedrijven die toestemming kregen om zich te gaan bezighouden met vermogensbeheeractiviteiten. In november 2001 heeft Fortis Investments Asia een samenwerkingsovereenkomst getekend met Haitong Securities, een vooraanstaand effectenhuis. Tevens wordt gewerkt aan het ontwikkelen van vermogensbeheeractiviteiten in China via een joint venture, Fortis Haitong Investment Management Corporation Ltd. Fortis Haitong heeft onlangs met succes haar tweede beleggingsfonds geïntroduceerd, waarmee een recordbedrag van EUR 1,3 mld aan vermogen werd aangetrokken van zowel particuliere als institutionele beleggers, en heeft inmiddels een marktaandeel van 12% op het gebied van open-end beleggingsfondsen.

In de verzekeringssector heeft Fortis een belang van 24,9% in Taiping Life, een van de weinige verzekeringsmaatschappijen met een licentie voor het landelijk verkopen van levensverzekeringen. Het hoofdkantoor van Taiping Life bevindt zich Shanghai. Daarnaast heeft Taiping kantoren in Beijing, Guangzhou en Chengdu en in 14 andere grote steden verspreid over China. In 2004 wil Taiping Life nog eens 30 kantoren openen.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het terrein van bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 23,6 miljard (30/04/2004) en circa 54.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. Per 31 december 2003 was het balanstotaal van Fortis EUR 523 miljard.

In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor particulieren, bedrijven en publieke instellingen. Buiten haar thuismarkt richt Fortis zich op geselecteerde marktsegmenten.

Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR-programma in de Verenigde Staten.

Press Contacts:

Brussels:

+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 30 257 65 49
Investor Relations:

Brussels:

+32 (0)2 510 52 28
Utrecht:

+31 30 257 65 46