Ingezonden persbericht


'Ruimte om te ondernemen' vereist wegen om er te komen

In haar reactie op de Nota Ruimte van Minister Dekker wijst de Kamer van Koophandel Rotterdam op de noodzaak om de infrastructuur aan te passen aan de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen in de Hoeksche Waard en de Zuidplaspolder. Dit gelet op de al bestaande knelpunten in de verkeersafwikkeling in haar gebied.

Bereikbaarheid van de nieuwe terreinen is nodig wil er daadwerkelijk sprake zijn van een oplossing voor de huidige tekorten. In haar Activiteitenplan 2004 heeft de KvK bereikbaarheid benoemd tot een van haar Actiepunten: 'mobiliteit is een blijvend punt van zorg en een absolute randvoorwaarde voor de verdere economische ontwikkeling'. Daarom wordt naar de mening van de kamer terecht in de Nota Ruime aangegeven dat er aandacht moet zijn voor regionale en lokale verbindingen die aansluiten op de hoofdinfrastructuur.

Minder vrijblijvendheid bij gemeenten
Het is positief, zo vindt de kamer, dat handvatten worden aangereikt om de samenwerking tussen lagere overheden te stimuleren: met name het 'prikkelende' instrument van financiële ondersteuning vanuit het Rijk bij samenwerking spreekt zeer aan. De KvK is evenwel van mening dat vrijwillige samenwerking onvoldoende zekerheid biedt dat deze bedrijventerreinen er ook daadwerkelijk komen. De praktijk wijst uit dat de bestaande vrijwillige samenwerking immers niet of nauwelijks tot de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen leidt. Tegen deze achtergrond pleit de KvK dan ook voor een meer taakstellende aanpak door gemeenten bij de aanleg van bedrijventerreinen. Naar de mening van de KvK dient de lagere overheden ook op het vlak van de aanleg van aansluitende regionale en lokale infrastructuur minder vrijblijvendheid in het vooruitzicht te worden gesteld.

Natuur en bedrijvigheid in balans.
Terecht wordt in de nota veel aandacht besteed aan het belang van een goede natuur. Daarmee zijn ook het woon-, leef- en vestigingsklimaat gediend. De KvK ondersteunt het gekozen uitgangspunt dat er ruimte moet worden geboden aan de natuurlijke bevolkingsaanwas en de lokaal georiënteerde bedrijvigheid. Daarmee wordt de ondernemers in gebieden als het Groene Hart of Voorne Putten meer perspectief geboden dan voorheen.
---