Jonge Fortuynisten

PERSBERICHT: GL-kamerlid wil kampen voor andersdenkenden!!

Verslag van het Dwars-debat over 'extreem-rechts' op maandag 3 mei in Utrecht

Door Maarten van Geijn, RC Utrecht Jonge Fortuynisten

Naar aanleiding van het persbericht "GroenLinks biedt podium aan gewelddadige activisten " was er gebeld met Dwars waarbij ze ons nadrukkelijk vroegen om toch maar te komen.

Aangezien we toch wel nieuwsgierig waren kwamen we met 5 man binnenwandelen: Clinton Aarts, Maarten van Geijn, Won Tuinema, Robert van Leek en Rene Schmitt. Er was eerst gelegenheid tot een kopje koffie. Hierbij wierp het AFA-heerschap Jaap van Beek, beter bekend als "Willem Hart", ons al de nodige vuile blikken toe.

Het programma bestond uit 2 gedeelten. Eerst een discussie tussen de panel leden. Daarna met het publiek. Toen het begon bleek dat van de uitgenodigde sprekers alleen Sam Pormes (lid Eerste Kamer GroenLinks), Jaap van Beek (AFA Nederland) en een meisje van de Jonge Democraten waren gekomen. Het Tweede Kamerlid van de PvdA was thuis gebleven.

Sam Pormes kwam nogal gefrustreerd over. Hij vertelde dat hij LPF'ers negeert in de Eerste Kamer. Uiteraard kwam er tegengeluid van de JF uit de zaal. Hij vertelde ook dat (extreem rechts, dus volgens hem ook LPF) zieke mensen zijn, die behandeld moeten worden. Hij gooide hier zelfs een schepje bovenop, door te stellen dat die mensen in kampen moeten worden gestopt! Want LPF'ers zouden volgens Pormes eisen dat "iedereen met beetje pigment in de huid zijn aanwezigheid in dit land moet verklaren". Racisme tegen joden vindt hij niet zo erg. Want die moeten dan maar doen alsof ze geen jood zijn. Hij als neger kon zijn kleur niet verbergen vertelde hij.

Na een pauze waarin Jaap van Beek weer een aantal venijnige opmerkingen over ons achter onze rug liep te verspreiden begon het echte gedeelte, waarbij de meeste Dwars-leden ons steunden.

Het publiek mocht meteen vragen gaan stellen. Maarten stak als eerste zijn hand op. Jaap, al zichtbaar geïrriteerd door Maartens anti-communisten shirt en geel JF keycord voelde de vraag al aankomen en kroop nog meer weg in zijn stoel.

De vraag was: "waarom hij deed alsof hij democratie hoog in het vaandel had, terwijl hij deuren blokkeert, etc. Dat is geen democratie. Dat is fascisme waarbij Jaap van Beek bepaalt wat goed is." Hierop wou hij geen antwoord geven. Want hij praat niet met mensen die rechts zijn. Gelukkig stelde een Dwars-lid toen de vraag namens Maarten. Er kwam een gigantisch zwetsverhaal over normen en waarden uit zijn mond. Zijn conclusie was dat mensen die op rechtse partijen stemmen slecht zijn. En dat links rechts met geweld moet bestrijden. Volgens hem mag rechts daar niks van zeggen.

Zo ging de avond door. Jaap van Beek begon steeds bozer te kijken. Uiteindelijk zijn de Jonge Fortuynisten vaker aan het woord geweest dan de ware fascist Jaap van Beek. Tijdens het naborrelen kwamen er nog een paar Dwars-leden naar ons toe om te zeggen dat ze mensen als Jaap van Beek echt verafschuwen. Het is duidelijk dat mensen als Jaap en Sam een hetze voeren tegen de LPF.