Apple Benelux

iTunes Music Store verkoopt 3,3 miljoen nummers in één week

Gebruikers publiceren meer dan 20.000 "iMixes" in eerste week

Bunnik, 6 mei 2004 - Apple meldt vandaag dat muziekfans een recordaantal van 3,3 miljoen nummers hebben gekocht en gedownload van de volledig vernieuwde iTunes Music Store sinds de derde generatie een week geleden is gelanceerd. Hoe populair de nieuwe functies van deze internetmuziekwinkel zijn, blijkt wel uit het feit dat iTunes-gebruikers al meer dan 20.000 eigen compilaties ("iMixes") op het web hebben gepubliceerd, die meer dan 50.000 keer zijn beoordeeld door andere iTunes-gebruikers. Behalve de 3,3 miljoen gekochte nummers hebben iTunes-gebruikers meer dan 500.000 gratis nummers gedownload gedurende de "Free Song of the Day"-actieweek van Apple ter gelegenheid van het eenjarige bestaan van de Music Store. Deze gratis nummers waren afkomstig van populaire artiesten als de Foo Fighters, Avril Lavigne, Courtney Love, Annie Lennox, Jane's Addiction, Counting Crows, Renee Fleming en Nelly Furtado.

"Onze iTunes Music Store van de derde generatie is met geen enkele andere internetmuziekservice te vergelijken", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Met meer dan 700.000 nummers en innovatieve voorzieningen zoals iMix is dit de meest gebruiksvriendelijke én de leukste internetmuziekwinkel ter wereld."

De iTunes Music Store heeft voor een ommekeer in de muziekindustrie gezorgd, onder andere door de prijs van slechts USD 0,99 per nummer, de baanbrekende persoonlijke gebruiksrechten en de mogelijkheid om nummers gratis vooraf te beluisteren en met één muisklik te kopen en te downloaden. Tijdens het eerste jaar hebben muziekfans meer dan 70 miljoen nummers gekocht. Daarmee is de iTunes Music Store de grootste internetmuziekwinkel ter wereld met een marktaandeel van meer dan 70 procent aan legale downloads van singles en albums.

De iTunes Music Store van de derde generatie is de grootste muziekcatalogus op het internet met meer dan 700.000 nummers van de vijf grote platenmaatschappijen en van meer dan 450 onafhankelijke muzieklabels. Verder bevat de nieuwe iTunes Music Store de volgende nieuwe functies:

* "iMix", waarmee gebruikers op een geheel nieuwe manier afspeellijsten met hun favoriete nummers op de iTunes Music Store kunnen publiceren, zodat andere gebruikers deze afspeellijsten kunnen beluisteren, beoordelen en kopen. iMix richt als het ware een virtuele iTunes-gemeenschap op, waarin gebruikers nieuwe muziek kunnen beluisteren die andere muziekfans aanbevelen. Bovendien kunnen alle iTunes-gebruikers deze iMix-afspeellijsten beoordelen.

* "Partyshuffle", een nieuwe afspeellijst die automatisch nummers uit de muziekbibliotheek kiest en laat zien welke nummers al zijn afgespeeld en welke nummers nog komen. Bovendien kunnen gebruikers in een handomdraai nummers aan de Partyshuffle-lijst toevoegen, ervan verwijderen en in een andere volgorde plaatsen. Partyshuffle is de DJ bij uitstek voor elke gelegenheid en biedt gebruikers de mogelijkheid om de muziek in hun bibliotheek opnieuw te ontdekken.
* "Radio Charts" van meer dan duizend radiostations, zodat gebruikers eenvoudig kunnen zien welke nummers de lokale radiostations in de Verenigde Staten draaien. Deze nummers kunnen ze vervolgens met één muisklik kopen.

* Een nieuw gedeelte met muziekvideo's, met nog meer video's dan voorheen, en een nieuw gedeelte met filmtrailers, met de populairste filmtrailers op het internet en koppelingen om nummers van de soundtrack of gesproken boeken over de film te kopen.
* Uitgebreide rechten om nummers van de iTunes Music Store af te spelen op maximaal vijf computers, twee meer dan voorheen.
* De mogelijkheid om cd-inlegvellen voor albums en compilatie-cd's te maken en deze af te drukken. Via een van de professionele sjablonen kunnen gebruikers de hoesafbeelding en de lijst met nummers met elkaar combineren. Voor compilatie-cd's maakt iTunes automatisch een mozaïek van de hoezen van de gebruikte albums.
* Automatische conversie van de WMA- naar de AAC-structuur, zodat Windows-gebruikers automatisch een iTunes-versie kunnen maken van hun nummers die in de niet-beveiligde WMA-structuur zijn gecodeerd. Het converteren van een complete muziekbibliotheek in iTunes en het synchroniseren van de iPod is nu nog eenvoudiger.

De iTunes Music Store is nog altijd de toonaangevende internetmuziekwinkel met exclusieve nummers van meer dan 150 artiesten. Bovendien biedt de iTunes Music Store ook tal van zeldzame opnamen van Motown Records en de exclusieve muziekcatalogus van Walt Disney Records, waaronder soundtracks van de klassieke Disney-tekenfilms en computeranimatiefilms van Disney/Pixar. De iTunes Music Store bevat bovendien meer dan 5000 gesproken boeken, on-linecadeaubonnen, de innovatieve "Allowance"-voorziening van Apple waarmee ouders automatisch elke maand een bedrag kunnen storten op de iTunes Music Store-account van hun kinderen (en waarvoor inmiddels patent is aangevraagd), afspeellijsten die zijn samengesteld door bekende artiesten, lijsten met nieuwe albums die je niet mag missen en lijsten met "gouwe ouwen".

Voor het aanschaffen en downloaden van nummers via de iTunes Music Store voor Mac en Windows is een geldige creditcard vereist met een factuuradres in de Verenigde Staten.

Meer informatie over de digitale muziekproducten van Apple is beschikbaar op www.apple.com/nl/ipod en www.apple.com/nl/itunes. Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve software, hardware en internetproducten.

© 2004 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Mac OS, GarageBand, iLife, iTunes, iPod, Apple Store en QuickTime zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr