ROUND TABLE TOUR FOR CHILDREN

Dutch Round Table Tour for Children 2004 bijna van start

Karavaan trekt 35.000 kilometer langs hulpprojecten in ontwikkelingslanden

Na drie jaar voorbereiding is het bijna zover: de Dutch Round Table Tour for children is zo goed als klaar voor vertrek. Op 6 mei aanstaande begint een groep van 76 bezielde Nederlanders aan een 6 maanden durende trektocht per LandRover. Vanuit Beijing in China legt de karavaan van 14 geprepareerde LandRovers in totaal 35.000 kilometer af langs ontwikkelingsprojecten voor kinderen in Azië, het Midden-Oosten en Europa. De deelnemers hebben inmiddels meer dan 200.000 euro bijeengebracht. Met dit bedrag, dat de komende maanden nog kan oplopen, worden onderweg ruim 40 hulpprojecten voor kinderen financieel ondersteund. Een uniek avontuur dat geheel georganiseerd is door particulieren die zich willen inzetten voor mensen in nood.

Het doel
Wat begon als een voorzichtig idee is drie jaar later uitgegroeid tot een ontwikkelingsproject van internationale omvang. Initiatiefnemers van deze reis zijn Paul en Esther Brussaard. Paul is lid van de Nederlandsche Tafelronde, die deel uitmaakt Round Table International, een wereldwijde organisatie van mannen tussen de 18 en 40 jaar. Zij organiseren op basis van onderlinge vriendschap projecten ten behoeve van doelgroepen die specifieke hulp nodig hebben. De kinderprojecten van de Round Table Tour sluiten hier goed bij aan. Paul Brussaard hierover: Kinderen in ontwikkelingslanden vormen een uiterst kwetsbare groep en daar willen wij ons met dit project graag voor inspannen.

In de landen waar de Dutch Round Table Tour for Children doorheen trekt worden hulpprojecten gefinancierd als de oprichting van SOS kinderdorpen, de bouw en restauratie van scholen en tehuizen, ondersteuning van onderwijs aan gehandicapte kinderen, de aanleg van waterpompen, het opzetten van een oogkliniek en een trainingsprogramma voor verloskundigen.

De deelnemers
De Dutch Round Table Tour for Children 2004 is uniek in zijn soort, ondermeer omdat 100% van de bijeengebrachte sponsorgelden naar de vastgestelde projecten gaat. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. De organisatie van de tour ligt geheel bij de vrijwilligers die meegaan en die bovendien de reis- en verblijfkosten uit eigen zak betalen.

Ook de aanschaf van de Land Rovers is voor eigen rekening. Gedurende de voorbereidingsperiode is het aantal deelnemers sterk gegroeid en is een hechte en gemotiveerde groep ontstaan van 36 mannen en 19 vrouwen van alle leeftijden en met verschillende kwaliteiten. Een fors aantal van hen is lid van de Nederlandsche Tafelronde, maar dat is geen voorwaarde voor deelname aan dit bijzondere project. Naast de volwassenen reizen er in Nepal, India en Oost Europa in totaal 21 kinderen mee.
Onder de deelnemers bevinden zich ondermeer technici, ondernemers en trainers, maar ook een onderwijzeres, een dierenarts en kinderarts. Ontwikkelingsorganisatie Cordaid en Round Table India hebben hun financiële steun toegezegd aan de Dutch Round Table Tour for Children. Uiteraard is ook de Nederlandsche Tafelronde enthousiast over dit privé initiatief en ondersteunt zij de servicedoelstelling van de Tour, het bieden van ontwikkelingshulp aan kinderen, van harte.

De route
Op 20 maart worden de 14 landrovers met een feestelijke ceremonie ingescheept voor vertrek naar Beijing. Op 6 mei volgen de deelnemers per vliegtuig voor de start van de
Dutch Round Table Tour for Children. Vanuit Beijing trekt de karavaan achtereenvolgens langs hulpprojecten in China, Tibet, Nepal en India. Het landschap varieert van poesta en hooggebergtes (6.000 meter hoogte!) tot nationale natuurparken en woestijngebieden. Eenmaal in India wordt per boot de overtocht naar Dubai gemaakt om vervolgens via Oman af te zakken naar Yemen waar een school voor gehandicapte kinderen wordt bezocht. De route vervolgt via Saoedi-Arabië in noordelijke richting naar Jordanië, Syrië en Turkije. In Jordanië wordt een school voor dove kinderen ondersteund. Via een project in Sovata in Roemenië eindigt de lange tocht eind oktober in Amsterdam. De tour is gedurende 6 maanden te volgen op
www.roundtabletour.nl.


-EINDE BERICHT-

Achtergrondinformatie:

Paul Brussaard
Bisonspoor 7000
3905 LT Maarssen
Telefoon : 0346- 58 42 44
Mobiel : 06- 539 22 517
E-mail : paul@brussaard.nl
Internet : www.roundtabletour.nl

Noot aan de redactie :
Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke ceremonie met alle deelnemers rondom het inschepen van de landrovers op zaterdag 20 maart in de Rotterdamse haven.

Het adres is:
Transpack
Bunschoterweg 126
Havennummer 2698
3089 KC Rotterdam

Als u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u telefonisch contact opnemen met Paul Brussaard


06 feb 04 11:39