Technische Universiteit Delft

Symposium 'Time-based Buildings'
6 en 7 mei 2004
Plaats | TU Delft, Faculteit Bouwkunde, Berlageweg 1, Delft

Het ontwerp voor het onbekende, het onvoorspelbare, wordt dé nieuwe ontwerpopgave voor de komende jaren. Door de snelle veranderingen in de maatschappij worden concepten als polyvalentie en veranderbaarheid steeds belangrijker bij de planning en het ontwerp van gebouwen.

Het programma bestaat uit lezingen door een internationale selectie van architecten, ontwikkelaars en onderzoekers, die betrokken is bij de ontwikkeling van ideeën en concepten voor flexibiliteit, veranderbaarheid en polyvalentie van gebouwen. Als sprekers zullen ondermeer deelnemen: Manuel Gausa (Barcelona), Bernard Cache (Parijs), John Habraken en Herman Hertzberger.`Naast de lezingen en debatten, is er een tentoonstelling van een veertigtal plannen die relevant zijn voor het thema 'time-based' gebouwen.

De snelle veranderingen in de maatschappij stellen andere eisen aan gebouwen. "Gebouwen moeten de mogelijkheid hebben om veranderingen in zich op te nemen. Soms wijzigt het programma al tijdens het ontwerpproces, of zelfs tijdens het bouwproces. Zo heeft de slechte markt voor kantoren tot gevolg dat er veel kantoorgebouwen langdurig leeg staan."
Alleen al in Amsterdam stond eind vorig jaar 1 miljoen vierkante meter te huur op een totaal van 7 miljoen vierkante meter. Veel projectontwikkelaars veranderen het programma voor lopende projecten voor kantoorgebouwen in woningbouw. Een andere benadering gaat uit van gebouwen die zijn ontworpen om te veranderen. De nieuwe opgave is het ontwerpen van gebouwen met het besef van de factor tijd.

Meer informatie?
secretariaat Architectuur, Faculteit Bouwkunde, TU Delft.
T: 015 278 4192
E: timebased@bk.tudelft.nl
W: http://www.time-based.nl


--------------------------------------------------
Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176

---------------------------------------------------