Ingezonden persbericht


Estafettetouw begint reis door Noord-Holland, van 't Gooi naar Den Helder

Donderdag 6 mei start een bijzondere estafette waarin 15 vrijwilligersgroepen in twee weken tijd elk een bijzondere activiteit organiseren in de natuur op de stadsrand. Tijdens deze estafette, die de toepasselijke naam 'Aan Elkaar Knopen' heeft, gaat het estafettestokje, een dik touw, de hele provincie door. Landschap Noord-Holland heeft de estafette op touw gezet om aandacht te vragen voor de stadsrandnatuur en de rol van vrijwilligers.

De natuur op de rand van stad en platteland staat onder druk wegens stadsuitbreiding en verrommeling. Vrijwilligersgroepen in Noord-Holland die zich voor de natuur in de stadsrand inzetten, zorgen er met hun werkzaamheden voor dat er groene knooppunten ontstaan. Buurtbewoners komen graag naar zulke plekken, om te ontspannen of ter inspiratie. Met de estafette 'Aan Elkaar Knopen' ontwikkelen en versterken de vrijwilligersgroepen hun contacten met de buurt en met de Gemeente.

Om zich in de toekomst samen met anderen nog meer in te zetten voor de natuur in de stadsrand heeft Landschap Noord-Holland een intentieverklaring opgesteld. Bij iedere estafetteactiviteit krijgen de vrijwilligersgroep en de vertegenwoordiger van de betreffende gemeente gelegenheid deze verklaring te ondertekenen.

De start is op donderdag 6 mei bij werkgroep Wilde Planten Blaricum. Jan Manderfeld, directeur van Landschap Noord-Holland, geeft het estafettetouw uit handen aan de burgermeesters W.H.C Ton van Blaricum en H.J. Verdier van Huizen. Zij leggen de eerste knoop. De volgende doet het touw de volgende groep aan, bij 't Raabosch in Hilversum. In ongeveer twee weken tijd gaat het touw de hele provincie door, eindigend in Den Helder bij de werkgroep Kind en Natuur. De estafette gaat langs 13 gemeenten en 15 groepen:

6 mei Blaricum, Wilde Planten Blaricum (Gooise Heemtuin) 7 mei Hilversum,'t Raabosch
8 mei Amsterdam-noord, Rust en Vreugd
8 mei Monnickendam, Rietland Pierebaan
9 mei Haarlem, Behoud Hekslootpolder
10 mei Landsmeer, Ratteneiland
11 mei Egmond-Binnen, De Wielemaker
12 mei Purmerend, Ecologisch Woonproject
13 mei Hoorn, KNNV (Landje van Naber)
14 mei Hoogkarspel, Heemtuin Reigersbek
15 mei Alkmaar, Fluitje van een cent (ochtend), Molensingel (middag) 16 mei Schagen, De Wiel en Ecologisch Groenbeheer
18 mei Den Helder, Kind en Natuur

Het estafettetouw is gesponsord door Mennens Staalkabel-, Hijs- en Heftechniek uit Amsterdam.

Behalve de estafette organiseert Landschap Noord-Holland een wedstrijd voor het beste idee om natuur in de buurt een extra duwtje in de rug te geven. Het beste idee zal worden uitgevoerd, waarvoor een geldbedrag beschikbaar is van 15.000 Euro. Iedere groep die actief is op de rand van de stad en platteland kan meedoen. Dat geldt ook voor gemeenten. De wedstrijd start half mei. De winnaar wordt in september bekend gemaakt. Belangstellenden voor deelname aan de ideeënwedstrijd kunnen contact opnemen met Norbert Daemen, Landschap Noord-Holland, tel. 0251-662 249.

Kijk voor meer informatie op www.landschapnoordholland.nl

//////////////////////////


Ingezonden persbericht