NATIONAAL FONDS OUDERENHULP

ouderen massaal op rijles

De bewoners van centrum voor zorg en welzijn Nij Satelân in Menaldumadeel in Friesland krijgen op grote schaal rijles zodat ze met een 45-km wagentje er weer op uit kunnen. Directeur Jan Romme van het Nationaal Fonds Ouderenhulp overhandigt donderdag 6 mei om 10.30 het wagentje, zo.n twintig bewoners en medewerkers krijgen de komende tijd rijlessen. Tijdens een ludieke feestelijke plechtigheid wordt het wagentje woensdag officieel overhandigd, daarnaast krijgen de bewoners de mogelijkheid een tochtje in het wagentje te maken.

Het is de bedoeling dat de ouderen zelfstandig met het wagentje op stap kunnen en anderen die geen rijles hebben gekregen op sleeptouw nemen, zodat de ouderen zelf weer mobiel worden. Het centrum heeft een aanspreekpunt aangesteld voor gebruik en beheer van het wagentje.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft via haar vrijwilligers een geschikte plaats gezocht voor het 45-km wagentje. Uit de reacties heeft het Nationaal Fonds Ouderenhulp Nij Satelân geselecteerd omdat het een echte plattelandsgemeente is, met een beperkt openbaar vervoer en omdat het verzorgingscentrum met concrete plannen kwam om het 45-km wagentje te gebruiken. Het wagentje en de rijlessen zijn een schenking die het Nationaal Fonds Ouderenhulp onlangs kreeg.

De gemeente Menaldumadeel is een echte plattelandsgemeente met een geografische spreiding van 15 dorpen. Het openbaar vervoer laat er vaak te wensen over. Veel bewoners hebben lichamelijke beperkingen waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen autorijden of fietsen. Dankzij het 45-km wagentje kunnen de ouderen zelfstandig boodschappen doen, hun ouderlijk huis of vroegere buren bezoeken of eens een tochtje maken.

.