Time : 11:42:37 AM
Date : Wednesday, May 05, 2004
Sender Name: VVI

Actie 6 mei 2004 : aangepast en betaalbaar vervoer voor ouderen in dagverzorgingscentra

Mobiliteit... voorbij aan het ouderen-zorg-beleid
Het VVI kaart het vervoer van kwetsbare ouderen naar de dagverzorgingscentra aan bij de bevoegde ministers.

Op donderdag 6 mei organiseert het VVI in de voormiddag een mobiele conferentie in Brussel over de kostprijs van het transport van en naar dagverzorgingscentra. Tegelijk zullen heel wat dagverzorgingscentra in Vlaanderen hun bezorgdheid uiten over de onbetaalbaarheid van dit - voor de ouderen vaak levensbelangrijk - vervoer...

Met deze actie stelt het VVI op een originele wijze het probleem van dit vervoer in de kijker. Met een Engelse dubbeldekbus zal een delegatie van verantwoordelijken uit dagverzorgingscentra voor ouderen met een aantal genodigden een rondrit door Brussel maken, om op vier plaatsen hun bekommernissen te overhandigen aan beleidsfiguren. Waar de Vlaamse beleidsmakers de laatste jaren werk hebben gemaakt van verbetering van de mobiliteit van de Vlaming, en onder andere ook de zestig-plussers kunnen genieten van deze maatregelen, heeft het beleid weinig oog gehad voor de mobiliteit van ouderen met toegenomen kwetsbaarheid.

Exemplarisch kunnen zestig-plussers nagenoeg gratis van waar ook in Vlaanderen naar de kust voor een dagje uitwaaien, terwijl een oudere die zorg behoeft, en hiervoor ook naar een dagverzorgingscentrum gaat, dit vervoer dient te betalen...

In een enquête peilde het VVI recent naar de omvang en het prijskaartje van dit vervoer van ouderen van en naar het dagverzorgingscentrum. Viervijfde van zijn gebruikers heeft dit transport nodig om ter plaatse te raken. Een dagverzorgingscentrum met erkenning voor 15 plaatsen heeft voor het vervoer van de ouderen alleen een jaarlijkse kost van 31.318 ¤. Deze kost wordt slechts minimaal doorgerekend aan de ouderen zélf, die via bijdragen per rit in totaal ongeveer 27% van deze kost betalen, wat neerkomt op 4 ¤ per dag. Gezien er geen Vlaamse of federale subsidies specifiek voor dit transport bestaan, is het overige deel, 73 %, ten laste van de voorziening.

De mobiele conferentie doet de kabinetten aan van de ter zake bevoegde ministers. Minister Byttebier (Vlaams minister van welzijn, gezondheid en gelijke kansen - om 9.30 uur) en dhr. Ri De Ridder (kabinetsmedewerker van federaal minister van sociale zaken Demotte - om 10.15 uur) zegden reeds toe. Ook het kabinet van minister Bossuyt (Vlaams minister o.a. bevoegd voor transport) zal de delegatie ontvangen (11 uur); tot slot wordt ook de administratie Welzijn van de Vlaamse gemeenschap aangedaan (11.45 u).

De ministers en ambtenaren wordt gevraagd, werk te maken van basismobiliteit, ook voor kwetsbare ouderen, zodat ook zij geïntegreerd blijven en kunnen participeren aan het maatschappelijk leven. Daarnaast wordt de overheden gevraagd, stappen te zetten om het dagverzorgingscentrum bereikbaar te maken. Enkel zo zal dagverzorging (een door de gebruikers sterk gesmaakte vorm van thuiszorg-ondersteuning) op lange termijn mogelijk blijven.

Het VVI reikt de beleidsmakers een aantal mogelijke pistes aan waarlangs ze het vervoer voor de dagverzorgingscentra kunnen ondersteunen. Hierbij denkt men aan "mobiliteitscheques voor kwetsbare ouderen" (naar analogie met de dienstencheques voor huishoudhulp of kinderopvang); het toevoegen van een deel "transport" aan het RIZIV-forfait voor gebruikers van het dagverzorgingscentrum; en tenslotte via het betoelagen van het transport binnen de werkingskost of via het uitbouwen van een Vlaamse subsidiëring voor aankoop, uitrusting en onderhoud van de busjes.

Voor meer info :
Caritas Verbond der Verzorgingsinstellingen vzw
dr Carine Boonen
algemeen directeur
Guimardstraat 1
1040 Brussel.
tel.: 02/507.01.50
fax : 02/513.52.69
Web : www.vvi.be
Email : post@vvi.be

Een persmap zal donderdag vanaf 9 u beschikbaar zijn.

Voor info inzake de practische organisatie:
Tarsi Windey, sectorcoördinator ouderenzorg,
tw@vvi.be (tel. 02/507.01.93)
Roel Van de Wygaert, stafmedewerker ouderenzorg,
rvdw@vvi.be (tel. 02/507.01.85)