FILMPARTNERS

A-STREAM: noodsituaties live op mobile phones en internet

Noodsituaties in USA met
Nederlandse techniek 'live'
op mobile phone en internet

Alkmaars bedrijf tekent licentie-contract met Eagle Eye Systems

(woensdag 5 mei)

ALKMAAR/MELBOURNE - Het Nederlandse media-bedrijf A-Stream uit Alkmaar heeft in Melbourne (Florida, USA) een licentie-contract voor video-beeldcompressie getekend met Eagle Eye Systems. Door deze techniek kan via mobiele telefoons of internet in een hoge videokwaliteit live worden gekeken op de plaats waar sprake is van een noodsituatie. De bandbreedte die hierbij nodig is kan voor mobiele telefoons beperkt worden tot 22kbps (GPRS). Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zelfontwikkelde A-Stream-codec. Dit is een compressietechniek waarbij A-Stream in staat is hoge videokwaliteit te leveren op extreem lage bandbreedtes.

Eagle Eye Systems is in de USA een grote leverancier in de security-industrie. Eagle Eye Systems is Channel Partner met Northrop-Grumman Satellite Network. Northrop behoort tot de grootste leveranciers van de Amerikaanse overheid.

USA en Europa
Het contract met Eagle Eye Systems is het eerste belangrijke resultaat dat A-Stream boekt binnen de beveiligingsindustrie met betrekking tot signalering via live-video op mobiele telefoons en internet. Sinds een half jaar lopen diverse gesprekken met bedrijven in de USA en Europa. De belangstelling van de beveiligingsindustrie loopt sterk op nu er steeds meer behoefte ontstaat aan een hogere kwaliteit van de beeldstreams via lage bandbreedtes (vanaf 22kbps - GPRS, Radio Microwave/VHF en satellite-uploads). Ook diverse overheden in de USA hebben - in het licht van de hogere eisen die aan de beveiliging worden gesteld - belangstelling getoond voor de streamtechniek van A-Stream.

Noodgevallen
De behoefte aan een betere streamtechniek vloeit onder meer voort uit de wens daders van delicten sneller en beter te betrappen of te herkennen. De huidige beeldkwaliteit van de meeste security-systemen laten op dit gebied veel te wensen over. Ook in relatie met geldtransporten is A-Stream in staat in een hoge beeldkwaliteit via GPRS live-verbindingen te maken wanneer zich een noodgeval voordoet.

Voor beveiligingsbedrijven heeft deze A-Stream-ontwikkeling opvallend positieve gevolgen met betrekking tot bijvoorbeeld het bewijsmateriaal. Bij inbraken of bij andere calamiteiten wordt onmiddellijk in (bruikbare) hoge kwaliteit een live-videosignaal op een extreem lage bandbreedte verzonden naar de meldkamer.

Chip
Voor het Amerikaanse bedrijf Eagle Eye Systems wordt de A-Stream-codec ingebakken in een chip (rom). De chip wordt op een videoboard geplaatst. Met deze nieuwe chips stijgt de beeldkwaliteit in het systeem dramatisch.

De komende drie maanden worden gebruikt om de laatste applicaties te schrijven om de A-Stream-codec gebruiksklaar te maken voor de Eagle-Eye-chip. De codec wordt daarna in Nederland in de chips 'gebakken'. Vervolgens worden ze naar de USA verzonden voor het plaatsen in videoboards.

A-Stream ontvangt naast ontwikkelkosten en een licentie-bijdrage ook nog een revenu share per chip. De lancering van de chip is gepland in augustus in Denver op een 'Industrial Security Convention' en in november op een beurs in New York.

FilmPartners Group
A-Stream maakt deel uit van de FilmPartners Group (Alkmaar, Weesp, Keulen): FilmPartners International bv, FilmPartners Deutschland GmbH, A-Stream bv, SoftwareVision bv, Television Partners bv). FilmPartners bestaat 31 jaar.

In drie decennia heeft het bedrijf meegewerkt aan een ongekend groot aantal televisieprogramma's en commerciële producties in voornamelijk Nederland en Duitsland. Maar ook in veel andere Europese landen en in Noord- en Zuid-Amerika was/is de FilmPartners Group betrokken bij een groot aantal televisieproducties. Verder is de FilmPartners Group nog actief in het Midden-Oosten.

TV-software voor beveiliging
Eagle Eye Systems is ook geïnteresseerd in een Softwareprogramma van de FilmPartners Group dat is ontwikkeld voor de TV-industrie. In het softwareprogramma ComposeWare is het mogelijk om circa 10.000 uur beeldmateriaal op te slaan en het vervolgens eenvoudig bereikbaar te houden voor analyses van bepaalde situaties.

Via A-Stream en SoftwareVision ontwikkelt de FP-Group compressietechnieken en software-programma's voor de mobiele telefonie en de tv-branche.

FOTO'S: www.astream.nl/foto

Meer informatie:
www.astream.com.
info@astream.nl
Marco Dunhof: 0654 620344
Office: 0725122003


06 mei 04 09:31