Ingezonden persbericht


Reactie NLIP op Bewaarverplichting Verkeersgegevens

Op donderdag 28 april jl. is op initiatief van een aantal lidstaten door de Europese Raad een voorstel gedaan om telecomaanbieders en Internet Service Providers (ISP's) te verplichten verkeersgegevens langere tijd te bewaren. Dit voorstel zal aan het Europees Parlement worden voorgelegd. Doel van het voorstel is om verkeersgegevens beschikbaar te houden voor de preventie, onderzoek, detectie en opsporing van criminaliteit en terroristische activiteiten. Het voorstel spreekt over verplichte bewaartermijnen die variëren van 1 tot 3 jaar. Als het voorstel wordt aangenomen hebben de lidstaten 2 jaar de tijd om het voorstel te implementeren.

Hoewel de NLIP de bestrijding van criminaliteit en terrorisme vanzelfsprekend zeer belangrijk acht, heeft zij de volgende bezwaren tegen het voorstel.

Ten eerst legt een langdurige bewaartermijn een groot beslag op technische opslagcapaciteit, interne organisatie en de administratie van ISP's. Hoge kosten zijn daarvan een onvermijdelijk gevolg. Dit wordt nog versterkt door de hoge eisen die aan de beveiliging van de verkeersgegevens gedurende 1 tot 3 jaar worden gesteld. Het voorstel zwijgt over de compensatie van kosten. De kans lijkt niet groot dat de kosten door de lidstaten vrijwillig worden vergoed. Als de marktpartijen de kosten zelf moeten dragen, zullen zij genoodzaakt zijn deze door te belasten aan de internetter.

Daarnaast wordt naar de mening van de NLIP in het voorstel niet duidelijk aangegeven wat precies onder verkeersgegevens moet worden verstaan. De definitie van verkeersgegevens kan nu zeer ruim worden uitgelegd.

Tot slot acht de NLIP de verregaande inbreuk op de privacy van de internetabonnees als zeer ongewenst. Het voorstel biedt nauwelijks onderbouwing voor de noodzaak en effectiviteit van een bewaarplicht. Het preventief opslaan van het bel- en internetgedrag van alle Europese burgers maakt een onevenredig zware inbreuk op de privacy.

Afsluitend, natuurlijk is het belangrijk dat criminaliteit en terrorisme zo goed mogelijk bestreden (kunnen) worden. In een elektronische omgeving is het belangrijk dat dit effectief gebeurt. Door het creëren van een onoverzichtelijke hoeveelheid informatie zal voor de opspoorders eerder vertroebeling ontstaan, omdat men spelden in hooibergen moet gaan zoeken. Naast ineffectief is dat bovendien zeer kostbaar. De verplichte opslag van verkeersgegevens is naar de mening van de NLIP dan ook buiten proportie.