Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 mei 2004

Vragen van de leden Samsom en Albayrak (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

over het dumpen van illegaal XTC-afval

* Kunt u een overzicht geven van omvang van de problemen met het opruimen van illegaal afval, afkomstig van de productie van XTC, uitgedrukt in het aantal dumpingen en omvang van de dumpingen in de afgelopen 5 jaar?

* Kunt u een overzicht geven van de gemaakte kosten door gemeenten voor het opruimen van dit afval?

* Zijn er grote regionale verschillen in de omvang van dit probleem en de gemaakte kosten? Zo ja, zou u deze kunnen specificeren?

* Klopt het dat gemeenten, vanwege de hoge kosten, in sommige gevallen niet overgaan tot verwijdering, maar het afval tijdelijk opslaan? Zo ja, acht u dit wenselijk vanuit milieuhygiënisch oogpunt bezien?

* Kunt u de Kamer informeren over de stand van zaken met betrekking tot het instellen van een milieuschaderegeling, waarvan gemeenten gebruik kunnen maken als de vervuiler niet meer te achterhalen valt en waarover u de Kamer geïnformeerd heeft op 23 januari 2003 , aangezien de richtlijn milieuaansprakelijkheid reeds is vastgesteld en de reden die genoemd wordt in de brief om de werkzaamheden aan de milieuschaderegeling aan te houden, niet meer bestaat?

* Kunt u bij uw antwoord op vraag 5 de mogelijkheid betrekken om de milieuschaderegeling te financieren met een percentage van de geïnde boetes en dwangsommen bij milieudelicten?

Kamerstuknummer 27664, nr. 13


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.