Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Directie Voorlichting en Communicatie

Spreekpunten van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H. Hoogervorst, tijdens de presentatie van het NVZ-rapport over Governance op 4 mei 2004

Dames en heren,


* De kosten voor de ziekenhuizen bedragen per jaar bijna tien miljard euro en dat is een flink percentage van de kosten van de gezondheidszorg als geheel. Daarom is het van het grootste belang om zeker te weten dat al dat geld ook goed besteed wordt. Het toezicht daarop is ingewikkeld: we hebben geen staatsziekenhuizen, maar er is ook geen marktwerking.
Juist daarom moeten de ziekenhuizen helder en duidelijk aan de buitenwereld laten zien dat zij hun zaken goed op orde hebben en dat de manier waarop zij worden bestuurd betrouwbaar en transparant is. Good governance dus.


* Dit rapport, de NVZ-Governancecode, geeft daar een goede aanzet toe. De NVZ geeft hiermee gevolg aan het rapport van de Commissie Meurs dat vijf jaar geleden het startsein gaf voor het governancedebat in de zorg. In de non-profit lopen we daarmee voorop. Het plan van de minister van Economische Zaken om ­ in navolging van de code-Tabaksblat ­ ook voor het bestuur en toezicht in de semi-publieke sector met een gedragscode te komen hebben wij dan ook minder nodig.


* Governance (goed bestuur, toezicht en verantwoording) is in eerste plaats een zaak van de zorginstelling. Daarom is het goed dat de NVZ zelf een Governancecode ontwikkelt.


* Maar toch gaat dit mij nog niet ver genoeg. In het voorstel voor de WTZi dat op dit moment in voorbereiding is, worden eisen gesteld aan de zorginstellingen betreffende de bestuursstructuur en de ordelijkheid en controleerbaarheid van de bedrijfsvoering. Ook wil ik daarin regelen dat een instelling in zijn statuten de mogelijkheid moet opnemen om een onderzoek in te stellen door de Ondernemingskamer. Dan gaat het om situaties waarbij bestuurders of toezichthouders ruzie hebben en er samen niet meer uitkomen. Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -

Eind juni zal ik de Kamer hierover een brief sturen.


* Wat mij daarom wat tegenvalt van de NVZ is de vrijblijvendheid van haar advies. Wat mij betreft mag u als veld én als koepel het naleven van deze governancecode wel verplicht opleggen.
Ik zou het een goed idee vinden als u ondertekening van deze code als voorwaarde stelt voor lidmaatschap van de NVZ.


* De aanbevelingen van de Commissie Governance aan de wetgever zal ik goed tot me nemen. Alvast een eerste korte reactie:
· met de WTZi wordt de positie van de raden van toezicht verankerd; · Er loopt in mij departement op dit moment een follow-up van de commissie Meurs -- wij houden op 8 juni daarover een invitational conference -- om zoveel mogelijk witte vlekken in het kader van het dossier inzake corporate governance op te sporen.
· op de vraag over de versnippering van de externe toezichthouders biedt de komende stelselherziening een antwoord.

Maar vanzelfsprekend zal ik binnen afzienbare termijn een officiële reactie op uw rapport uitbrengen.

Toespraak


---- --