Gasunie

Gastransport Services scoort goed in benchmark gastransporttarieven

De Nederlandse tarieven voor het transport van aardgas zijn net als in voorgaande jaren vergeleken met tarieven in andere Europese landen. Het onderzoek is verricht door Arthur D. Little Ltd. uit Londen in opdracht van Gastransport Services, de transporttak van de N.V. Nederlandse Gasunie.

Bij de studie zijn tal van factoren in ogenschouw genomen, zoals de omvang van de getransporteerde volumes, bedrijfstijden (hiermee wordt de mate van benutting door de gebruiker van het netwerk door het jaar heen aangegeven, uitgedrukt in jaargebruik / maximaal uurgebruik) en transportafstanden. Ten opzichte van Ierland, Luxemburg, Spanje en Zweden biedt Gastransport Services in alle beschouwde gevallen lagere tarieven. Vergeleken met Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Italië zijn de Nederlandse tarieven bijna altijd lager. Gastransport Services is over het algemeen goedkoper dan de Duitse transporteurs, behalve voor de korte afstanden. België heeft tarieven die gemiddeld genomen in de buurt liggen van de Nederlandse tarieven, vaak duurder bij korte afstanden en eerder wat goedkoper bij lange afstanden. De Nederlandse tarieven zijn soms hoger, soms lager dan de tarieven in het Verenigd Koninkrijk. Samengevat kan nog steeds geconcludeerd worden dat de Nederlandse gastransporttarieven tot de laagste in Europa behoren.

De studie van Arthur D. Little is een vervolg op onderzoek in vorige jaren. De DTe, de Nederlandse toezichthouder op energiegebied, heeft Gastransport Services eind 2001 opgedragen de tarieven gedurende vier jaar jaarlijks met 5% te verlagen. Drie stappen daarvan zijn inmiddels gerealiseerd.

Groningen, 6 mei 2004