Leger des Heils

Pinksterboodschap 2004 van de Raad van Kerken in Nederland


- Mei 6, 2004 - 9:10 AM

DE BELOFTE GELDT IMMERS VOOR U EN UW KINDEREN, EN VOOR ALLEN VER WEG....
Pinksterboodschap 2004 van de Raad van Kerken in Nederland

"De belofte geldt immers voor u en uw kinderen, en voor allen ver weg, die de Heer onze God
erbij zal roepen (Handelingen 2, 39)

Als christenen vieren we dit jaar het Pinksterfeest op een moment waarop 'Europa' hoog op de agenda van de overheid en politiek staat. Op l mei j l. is de Europese Unie uitgebreid met tien nieuwe lidstaten, op 10 juni worden in ons land verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement en op l juli a.s. wordt ons land de nieuwe voorzitter van de Europese Unie.

'Europa' wordt steeds belangrijker voor de burgers in ons land. Allerlei regels uit 'Brussel' hebben invloed op ons dagelijks leven. Wat ooit bescheiden begon, is uitgegroeid tot een politiek en economisch samenwerkingsverband tussen 25 landen. Voor velen in de kerken zijn deze ontwikkelingen hoopgevend: zij wijzen op de toegenomen welvaart en stabiliteit en op de al decennia durende vrede. Anderen maken zich vooral zorgen over het 'sociale gezicht' van Europa, over de groeiende spanningen tussen oude en nieuwe bewoners van het continent, over de beperkte bereidheid de eigen welvaart te delen met mensen elders in de wereld. Daarom zetten velen in de kerken zich in voor versterking van het sociale en democratische gehalte van Europa en voor een open en solidaire samenleving. Daarom hopen en bidden vele kerken dat Europa zal uitgroeien tot een waardengemeenschap waarin vrede, gerechtigheid en zorg voor de schepping centraal staan.

Op dit Pinksterfeest wil de Raad van Kerken in Nederland eraan herinneren dat het de Geest van God is die mensen en volken samenbrengt, die grenzen overschrijdt en scheidslijnen weet te overbruggen. God is de God van alle mensen en is uit op het heil voor de gehele bewoonde wereld. De belofte van de gave van de heilige Geest geldt voor ieder die zich bekeert en laat dopen in de Naam van Jezus Christus. Op het eerste Pinksterfeest klinken de woorden van Petrus: De belofte geldt immers voor u en uw kinderen, en voor allen ver weg, die de Heer onze God erbij zal roepen... (Hond. 2,39). Ook de mensen van ver weg, de buitenlanders, de buitenstaanders, de vreemdelingen, ze zijn welkom en horen erbij. Ook voor hen geldt de belofte van de Geest. Dankzij de heilige Geest horen zij - ieder in de eigen taal - spreken van de grote daden van God, op die eerste Pinkstermorgen, lang geleden in Jeruzalem.

Nu, tweeduizend jaar later, vieren de kerken nog altijd vol overtuiging het Pinksterfeest. Want ook wij - mensen van de 21° eeuw, mensen van ver weg - ook wij mogen getuigen zijn van Gods heil voor mensen, ook wij mogen delen in de ervaring van Gods Geest. Zo kunnen we geïnspireerd worden om mensen, volken en naties tot meer onderling begrip te brengen, om elkaars taal en cultuur beter te verstaan, om anderen niet te zien als vijanden of vreemden, maar als kinderen van God. Ook wij mogen daaraan ons steentje bijdragen, in ons eigen land, in Europa en daarbuiten. Pinksteren houdt het vuur brandend en herinnert ons aan de belofte:
ook de mensen van ver weg delen in de ervaring van de Geest; een ervaring die de dichter zo bezingt:

De Geest van God bezielt herbouwt wat is vernield we koud zijn en versteend maakt één wat is verdeeld. (GvL 419, LvdK 247)