Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
8 april 2004 AAM/ASAM/04/27663
nr. 2030412450
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid Bussemaker 4 mei 2004

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over illegale arbeid.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)

2030412450

Vraag 1.
Wat is uw oordeel over het feit dat ongeveer 100.000 mensen zonder juiste papieren of voor wie geen sociale lasten worden afgedragen werkzaam zijn in Nederland?

Vraag 2.
Vindt u het aanvaardbaar dat de overheid hierdoor zo'n 250 miljoen euro misloopt aan sociale premies en belastingen?

Vraag 3.
Bent u van oordeel dat het bestaan van illegale arbeid concurrentie vervalsend en mensonterend is?

Antwoord vraag 1, 2 en 3.
Het terug dringen van de illegaliteit heeft voor het kabinet de hoogste prioriteit. Het is niet alleen onaanvaardbaar dat het kabinet hierdoor sociale premies en belastingen mist, het leidt ook tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden. Deze kunnen door illegale praktijken uit de markt worden gedrukt. Ook is de verdringing van Nederlands arbeidsaanbod door illegale tewerkstelling ontoelaatbaar.

Onrechtmatig verblijf kan tot gevolg hebben dat betrokkenen een zwakke sociaal economische en maatschappelijk kwetsbare positie hebben. Deze kwetsbaarheid kan leiden tot uitbuiting en kan mensen verleiden tot deelname aan onwettige of criminele activiteiten. De genoemde zwakke sociaal-economische positie van deze groep mensen zorgt er onder meer voor dat zij bereid zijn om tegen een geringe beloning op de arbeidsmarkt actief te zijn, dat zij veelal geen belasting (kunnen) afdragen, dat zij bereid zijn c.q. gedwongen worden om onder slechte omstandigheden gehuisvest te worden en dat zij gevoelig zijn voor uitbuiting zoals gedwongen prostitutie. Maar het betekent ook dat deze mensen soms hun toevlucht nemen tot de illegale sectoren van de samenleving zoals bijvoorbeeld drugshandel.

Om de illegaliteit tegen te gaan heeft het kabinet in de Illegalennota, welke 23 april naar de TK is verstuurd, verschillende maatregelen genomen. Daarnaast heb ik met Staatssecretaris Wijn maatregelen getroffen om de illegale tewerkstelling tegen te gaan (brief van 23 april).

Vraag 4.
Wat vindt u van de voorstellen van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) om illegale arbeid concreet aan te pakken, onder andere door het instellen van een aan de APK verwante regeling?

Vraag 5.
Waarom wilt u niet meewerken aan het verzoek van werkgevers om als overheid bij te dragen door een periodieke toetsing te verordonneren, maar de uitvoering daarvan over te laten aan gecertificeerde particulieren?

2

Antwoord vraag 4 en 5
In de Illegalennota van minister Verdonk en de brief van Staatssecretaris Wijn en mij beschrijven wij de voorgestelde maatregelen ter bestrijding van fraude en illegaliteit in de uitzendbranche. In de brief wordt ook uitgelegd waarom een certificeringsysteem, zoals de ABU voorstelt, ons inziens geen goede optie is. Ik verwijs u derhalve naar paragraaf 2 van de brief.

Vraag 6.
Waarom denkt u de verhoging van de bestuurlijke boete pas in 2005 in te kunnen voeren, terwijl u eerder heeft toegezegd dit zo mogelijk nog in het najaar te doen?

Antwoord vraag 6.
Mijn streven is om de bestuurlijke boete zo spoedig mogelijk in te voeren doch uiterlijk 1 januari 2005. Het desbetreffende wetsvoorstel is op 20 april bij de Tweede Kamer ingediend. Voor een snelle invoering ben ik derhalve afhankelijk van de duur van de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede en Eerste Kamer. Daarnaast moet de Arbeidsinspectie haar organisatie adequaat hebben ingericht (het gaat daarbij onder meer op opleiding van personeel) om het instrument van de bestuurlijke boete op de juiste en meest effectieve wijze te gebruiken.

Vraag 7.
Vindt u het geloofwaardig geen concreet streefgetal te willen benoemen? Wat wilt u eigenlijk wel doen om illegale arbeid daadkrachtig aan te pakken?

Antwoord vraag 7.
Ik verwijs u graag naar het jaarplan van de Arbeidsinspectie, de eerder genoemde Illegalennota en de brief van Staatssecretaris Wijn en mij voor de maatregelen om illegaliteit en illegale tewerkstelling aan te pakken.