Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

06-05-2004

Chemie en energie stuurt open brief aan DSM

DSM Limburg, Sabic en DSM Gist moeten meer druk uitoefenen op werkgeversorganisatie VNO/NCW om tot een oplossing te komen rond het dossier vut, prepensioen en levensloop. Dat vindt CNV-bestuurder Albert van Damme, die hierover een open brief heeft gestuurd aan het bedrijf.

Van Damme wil dat DSM zijn verantwoordelijkheid neemt en druk uitoefent op de werkgeversorganisatie VNO/NCW, die in de Stichting van de Arbeid een afwijkend standpunt inneemt. Nu het niet gelukt is om voor 1 mei tot een eenduidig advies te komen, dreigt het kabinet haar eigen plan te trekken.

Een plan waarvoor geen draagvlak is, zegt Van Damme. Het vervallen van de fiscale aftrekmogelijkheden betekent volgens hem dat prepensioenregelingen in de praktijk duurder worden. Een verkeerde weg, vind ik, die geen recht doet aan het overlegmodel zoals we dat met elkaar gewend zijn. Wij kunnen ons niet voorstellen dat u daar gelukkig mee bent, schrijft Van Damme aan de DSM-bedrijven.

In de open brief roept hij de bedrijven op om het 10-puntenplan van het CNV te steunen. Bedrijven moeten VNO/NCW laten weten het 10-puntenplan van het CNV te steunen, om zo snel mogelijk op één lijn te komen. Verder wil de bond dat de bedrijven een duidelijk en krachtig signaal afgeven dat de regering op dit moment een verkeerde koers vaart. We hebben een gezamenlijk belang, vindt Van Damme.

Nadere inlichtingen:

Albert van Damme, CNV Chemie en energie
076 57 24 670
Nancy Abelskamp, CNV-persvoorlichter
030 - 6 348 348