Stichting Natuur en Milieu

Amsterdam/Utrecht, 04 mei 2004

Consument wil weten welke supermarkten de Warenwet overtreden Massaal beroep op Wet Openbaarheid van Bestuur

Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en consumentenvereniging Goede Waar & Co doen op donderdag 6 mei een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Dit verzoek wordt ondersteund door ruim zevenduizend verontruste consumenten die willen weten welke groenten en fruit in welke supermarkten teveel resten van landbouwgif bevatten. Nu blijven gegevens hierover van de Keuringsdienst van Waren geheim.

Zo'n twintig geblinddoekte consumenten dienen het beroep aanstaande donderdag in bij Renée Bergkamp, directeur-generaal van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met winkelwagentjes vol op de tast gekochte groenten en fruit laten ze zien wat het probleem is: de overheid houdt geheim welke supermarkten de Warenwet overtreden.

Openbaarheid meetgegevens hoognodig

Het komt vaak voor dat supermarkten producten verkopen met teveel restanten van bestrijdingsmiddelen. Uit steekproeven van de Keuringsdienst van Waren blijkt dat de wettelijke normen steeds vaker worden overschreden. In 2002 bevatte 21 procent van de geïmporteerde producten meer gif dan wettelijk is toegestaan. Tien jaar geleden was dit nog vijf procent.

Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie, Goede Waar & Co en de ruim zevenduizend burgers vinden dat alle overtredingen openbaar gemaakt moeten worden. Dan kan de consument een bewuste keuze maken en worden de supermarkten gestimuleerd om preventieve maatregelen te nemen. Dat vermindert de vervuiling en is goed voor gezondheid en milieu.

Groot-Brittannië geeft goede voorbeeld

In Groot-Brittannië verstrekken de supermarkten en de overheid al jaren informatie over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Elke drie maanden rapporteert de overheid op een speciale website (www.pesticides.gov.uk) welke producten van welke winkels teveel gifresten bevatten. Alle gegevens, tot en met het adres van de betreffende supermarkt, worden openbaar gemaakt.

Wie: Natuur en Milieu, Milieudefensie en Goede Waar & Co namens 7000 consumenten

Wat: Massaal beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB)

Waar: Bezuidenhoutseweg 73 Den Haag

Wanneer: donderdag 6 mei om 12:00 u. Stichting Natuur en Milieu, Goede Waar & Co en Milieudefensie laten in hun campagne 'Weet wat je eet' zelf groenten en fruit onderzoeken op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. De resultaten staan op www.weetwatjeeet.nl