Ingezonden persbericht


Jonge Democraten bezorgd over Europa-bewustzijn

Amsterdam, 5 mei 2004

Uit een peiling, vandaag op verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland gehouden door de Jonge Democraten, blijkt dat de Europese thema s niet tot de verbeelding spreken bij de burgers. Mensen konden aangeven welke thema s ze belangrijke vonden en waar de politiek volgens hen meer aandacht aan zou moeten geven. Thema s als milieu en terrorisme scoorden daarbij hoog, terwijl de Europese onderwerpen als het afschaffen van landbouwsubsidies of het verkleinen van de afstand tussen Brussel en de Nederlandse straat geen prioriteit krijgen.

Burgers konden van zes stellingen aangeven welke ze belangrijk vonden en volgens hen de hoogste prioriteit van de politiek moet krijgen. De hoogste prioriteit kreeg de emancipatie van homo´s en vrouwen, de laagste het bevorderen van studiemogelijkheden over de grens. Het is op zich een belangrijk signaal dat de emancipatie zo hoog scoort. Blijkbaar zijn we er op dat gebied nog lang niet , aldus Landelijk voorzitter van de Jonge Democraten Vincent Verkoelen.

De Jonge Democraten hopen dat deze uitslag door politici en de media ter harte wordt genomen en dat men in Den Haag en Hilversum eindelijk haar verantwoordelijkheid neemt om de burgers goed voor te lichten. Vincent Verkoelen: Politici en journalisten weten allemaal wel dat de dienst wordt uitgemaakt door Brussel en niet door Den Haag. Het is nu tijd dat ze daar ook naar handelen en Nederlanders gewoon vertellen waar het op staat.