AutoRai

6-5-2004

Twee vintage Chrysler Roadsters van start in de Mille Miglia

Door met twee Chrysler Roadsters deel te nemen aan een van s werelds beroemdste historische races, de Mille Miglia, vestigt Chrysler de aandacht op de lange en rijke geschiedenis van het merk.

De deelnemende autos zijn een 1929 Chrysler 75 Roadster en een 1930 Chrysler 77 Roadster, die vandaag in het Italiaanse Brescia zullen beginnen aan de 2004-editie van de Mille Miglia. Achter het stuur van deze automobielen, die van grote historische waarde zijn, zitten twee top executives van de Chrysler Group: Dr. Dieter Zetsche (President en CEO) en Joe Eberhardt (Executive Vice President of Global Sales, Marketing and Service).

Een automerk moet zijn eigen verleden koesteren, aldus Zetsche. Er is geen mooiere manier om dat in een race te doen met andere topstukken uit de autogeschiedenis. In de Mille Miglia is elke auto een bewijs voor het glorieuze verleden van de auto-industrie.

Zetsche wordt in de 1929 Chrysler 75 Roadster vergezeld door navigator Denise McCluggage, een bekende Amerikaanse autojournalist. De Chrysler is privébezit van een Australische zakenman en heeft al vier keer eerder aan de Mille Miglia meegedaan. Bovendien is de auto ingezet in diverse andere races en rallys, waaronder de 24-uursrace van Le Mans voor klassieke racewagens.

De 1.447 kg zware Chrysler 75 heeft een 4.083 cm3 grote zescilinder motor onder de fraaie kap liggen. Deze levert een vermogen van 64 kW (84 pk) bij 3.400 toeren per minuut. Chrysler heeft 48.850 exemplaren van de 75, in diverse carrosserievormen, gebouwd.

De navigator van Joe Eberhardt is de Italiaanse journalist Daniele Protti. Dit duo rijdt in een 1930 Chrysler 77 Roadster, afkomstig uit de grote historische collectie van DaimlerChrysler zelf. De 1.558 kg zware Chrysler 77 beschikt over een 4.410 cm3 zescilinder met 69 kW (93 pk) bij 3.200 toeren per minuut. In totaal zijn er 9.913 Chrysler 77s gebouwd, ook weer in allerlei varianten.

Aan deelname aan de Mille Miglia gaat een strenge selectie van de autos vooraf. Een van de eisen is bovendien dat de autos moeten stammen uit de periode 1927 1957, de tijd dat de Mille Miglia nog een echte race was. In elk geval voldoen de twee Chryslers die dit jaar meerijden ruimschoots aan alle selectiecriteria.

Deelname aan een historisch evenement zoals de Mille Miglia, versterkt het historisch besef over Chrysler. Gedurende 80 jaar heeft dit merk al een indrukwekkende palmares opgebouwd, aldus Eberhardt. Ik vind het geweldig om deze vintage Chrysler Roadster te mogen rijden en ik ben benieuwd hoe sterk de andere deelnemers zijn.

De Mille Miglia begint vandaag in Brescia. De route gaat vervolgens door Ferrara en Rome, om weer terug te keren in Brescia. Het evenement duurt drie dagen. De eerste autos vertrekken rond half zeven in de ochtend en de eerste aankomsten worden niet voor half tien s avonds verwacht.

De deelname van deze twee beroemde Chrysler Roadsters aan de Mille Miglia valt samen met de introductie van een geheel nieuwe Chrysler Roadster. De Chrysler Crossfire Roadster is uitgerust met een 3.2 V6-motor, die de auto desgewenst op een topsnelheid van 242 km/h brengt. De acceleratie 0 100 km/h hoeft slechts 6,5 seconde in beslag te nemen. Autoliefhebbers kunnen vanaf de komende zomer genieten van het fraaie design en de indrukwekkende rijeigenschappen van deze nieuwste Chrysler Roadster.