Gemeente Someren



* Natuur en recreatie profiteren van nieuw bos in Vaarle
Leefbaarheid van het platteland is een belangrijk onderwerp van de reconstructie die momenteel op het Brabantse platteland plaatsvindt. In de Peel en zes andere gebieden werken partijen samen om een kwaliteitsimpuls te geven aan het buitengebied. Dit gebeurt onder andere op het gebied van landbouw, natuur, water en recreatie. Alle gewenste ontwikkelingen voor de komende 15 jaar staan beschreven in het reconstructieplan.
Om u een indruk te geven van de soort projecten die plaatsvinden in het kader van de reconstructie worden een aantal projecten uit De Peel wekelijks nader toegelicht.

Honderd hectare bos dankzij Bosplan Vaarle
Natuur en recreatie profiteren van nieuw bos in Vaarle

Toen in december 2002 de prinsessen Laurentien, Marilène en Annette hun Koningslinde plantten in het geboortebos bij Vaarle, moest het Bosplan Vaarle nog vorm krijgen. Inmiddels is circa 15 van de beoogde 100 hectare ingeplant. Dankzij deze bomen ontstaat een multifunctioneel bosgebied tussen Helmond en Eindhoven, dat voordelen oplevert voor de natuur en voor de recreatie.

De eerste bomen zijn geplant, maar het zal nog jaren duren voordat er een robuust, stevig bos is ontstaan. De ontwikkeling van een bos is immers een zaak van lange adem. In de voedselrijke beekdalen groeien bomen relatief snel, op de hooggelegen zandgronden gaat het allemaal wat langzamer. Ook het aantal bomen in het Bosplan moet de komende jaren nog toenemen. Arie Ras, medewerker reconstructie van de gemeente Nuenen, hoopt dat het gebied binnen vijf jaar is vol geplant. De eerste hectaren zijn klaar en binnenkort wordt een stuk van 10 hectare inplant.

Natuurgebieden verbonden
Het Bosplan Vaarle wordt gerealiseerd tussen Nuenen en Mierlo. Door de aanplant wordt de bosgordel tussen de Luchense Heide en Papenvoortsche Heide gesloten. Deze bosgordel vertoont een grote open plek, juist daar waar de invloed van de verstedelijking het grootst is.

De aanplant past binnen het provinciale beleid voor groen in en rondom de stad en recreatie in en rondom de stad. Het geplande bos ligt nabij de woningbouwlocatie Brandevoort in Helmond en is daardoor geschikt voor recreatief gebruik. Het bosgebied valt voor een deel binnen het Landgoed Gulbergen waar een golfbaan en een dierenpark aanwezig zijn. Nog nagedacht wordt over een evenemententerrein voor bijvoorbeeld muziekfestivals.

Creatieve oplossingen
Om de kosten te dragen zijn verschillende gelden voorhanden. Via de subsidieregeling Vinac regionaal groen van het ministerie van LNV is
1,1 miljoen euro voor het plan beschikbaar gesteld. Ook betaalt de gemeente Eindhoven een aanzienlijk deel voor de aanplant van 47 ha bos als compensatie voor de gekapte bomen ten behoeve van de aanleg van de vinexwijk Meerhoven. Van de andere financiers springt Volvo Nederland in het oog. Voor elke Volvo die het bedrijf in Nederland verkoopt, wordt één boom geplant in het Volvo-bos. Een prima ontwikkeling, vindt Ras. Een bos aanplanten is enorm kostbaar. Dankzij dit soort creatieve oplossingen blijft het ontwikkelen van natuur en landschap betaalbaar.

Reconstructie
Eigenaar van het (toekomstige) bos in Vaarle, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), vindt dat er met de open groene ruimte tussen Eindhoven en Helmond zuinig omgesprongen moet worden. Volgens Antoine Walraven, projectleider SRE, heeft een duurzame groene en recreatieve inrichting van dit gebied daarom hoge prioriteit. De manier waarop samengewerkt wordt met de verschillende partners is een prima voorbeeld hoe de uitvoering van de reconstructie gestalte zou moeten krijgen.
Het SRE is nauw betrokken bij de reconstructie van het buitengebied. Dankzij de reconstructie wordt een kwaliteitsimpuls gegeven aan het Brabantse buitengebied, onder andere op het gebied van landbouw, natuur, water en recreatie.

Antoine Walraven (links) en Arie Ras in het (toekomstige) bos in Vaarle

Antoine Walraven (links) en Arie Ras in het (toekomstige) bos in Vaarle.

Fotografie: Maarten van Loosbroek