Gemeente Heythuysen

Nieuws

Snoeien taxus

Bij de aanleg en herinrichting van tuinen wordt vaak taxus gebruikt, zoals taxushagen en taxusstruiken. De meest toegepaste soort is Taxus baccata, in de volksmond venijnboom genoemd. Om een mooie en strakke haag te behouden worden deze hagen en struiken elk jaar minimaal één tot twee keer gesnoeid.

In de jonge scheuten van de Taxus baccata, zit de scheikundige stof 10-deacyl-baccatine, welke gebruikt wordt als basisbestand voor een geneesmiddel dat kankerremmend werkt bij onder meer eierstok- en borstkanker.

Elk jaar wordt door Stolk Medicinal plants b.v. aan particulieren en bedrijven de mogelijkheid geboden om taxushagen door professionele knipploegen gratis te laten snoeien, mits er voldoende materiaal van de hagen gehaald kan worden. De totale lengte van de te snoeien hagen moet dan minimaal 100 meter bedragen. Het vrijgekomen snoeiafval wordt direct meegenomen. Indien u zelf wilt snoeien biedt Stolk Medicinal plants b.v. een vergoeding van 0,25 per kilo vanaf minimaal 500 kg. Dit jaar loopt de inzamelingsactie in de maanden juli, augustus en september.
Indien u zelf snoeit gelden de volgende regels:
- het éénjarig materiaal mag niet ouder zijn dan 12 uur, anders verliest het aan kwaliteit;

- er mag niet in de regen gesnoeid worden;

- het snoeisel moet opgevangen worden op een zeil/kleed zodat het niet vervuild raakt.

Wilt u meewerken aan de inzameling van éénjarig taxussnoeisel, dan kunt u contact opnemen met Stolk Medicinal plants b.v., tel: 0172-232292, e-mail: Stolk@boskoper.nl.