Ministerie van Defensie


---


---

Schout-bij-nacht bd Van der Kop overleden

6-5-2004 10:53:00

Schout-bij-nacht vlieger tit. bd Hans van der Kop is dinsdag (4 mei) op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden. Van der Kop heeft een indrukwekkende staat van dienst bij de Koninklijke Marine. Hij nam als twintigjarige deel aan de invasie van Normandië en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog 78 operationele vluchten met B-25 Mitchell bommenwerpers. De oud-marinevlieger leed aan keelkanker.

Schout-bij-nacht vlieger tit. bd Hans van der Kop werd voor zijn oorlogsdaden onder meer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden en ontving een hoge Belgische onderscheiding.

De veteraan werd onder meer bekend door een zeldzaam vliegongeluk in 1954. Aan boord van Hr. Ms. Karel Doorman werd hij langsscheeps gekielhaald en daarna door een helikopter gered.

Na de oorlog vervulde Hans van der Kop diverse vliegende en staffuncties, waaronder commandant van het 320 squadron en directeur Defensiestaf.

Na zijn militaire carrière schreef hij talrijke boeken over zijn werk bij de marine in Indië, Engeland, Amerika en Nederland.