Politie Drenthe

Drenten vaker in de gordel

Assen 06-05-2004 - Volgens de effectmeting verkeershandhaving Drenthe 2003 hebben Drentse weggebruikers zich, zeker op 50 kilometer wegen vaker aan de maximum snelheid gehouden en droegen ze vaker de autogordel. Het onderzoek naar de effecten van Boetegeld = Sneu geld is gehouden in opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie in Soesterberg.

13% van de ondervraagden verklaarde vaak of wel eens te hard te rijden op een 50 kilometer weg. In de regel is dat een weg binnen de bebouwde kom. Dat percentage was in 1999 nog het dubbele. Verklaarde in 2001 nog 24% van de ondervraagden, bij korte ritten, nooit, of meestal geen gordel te dragen, in 2003 is dat gedaald naar 13%. Ook op de lange rit draagt de Drentse automobilist wat vaker de gordel. Slechts 2% zegt nooit een autogordel te dragen.

Minder weerstand
Overigens lijkt de weerstand tegen de controles weer wat af te nemen. In 2002 gaf nog 28% van de ondervaagden aan snelheidscontroles niet zinvol te vinden. In 2002 was dat gedaald tot een kwart van de geïnterviewden.

Bij de gordelcontroles is het percentage dat die controles niet zag zitten gedaald van 19% in 2002 naar 15% in 2003.

Slechts 5% van de ondervraagden is het niet eens met de roodlicht controles en een marginale 2% heeft het niet zo begrepen op alcoholcontroles.

Minder doden
Volgens het onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer telde Drenthe het vorig jaar 46 doden tengevolge van verkeersongevallen. 444 weggebruikers raakten zo ernstig gewond bij een verkeersongeval dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen en 764 mensen raakten lichtgewond. In 2002 waren die cijfers respectievelijk 53 doden, 427 ziekenhuisgewonden en 869 lichtgewonden.

Controles komende week.

Bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:
Vrijdag 7 mei is er een gordel- en lasercontrole in Assen. Zaterdag 8 mei staat de radarauto op Graswijk, de Overcingel, de Groningerstraat en de Beilerstraat in Assen.
Zondag 9 mei is er s middags en s avonds een laser- en alcoholcontrole in Emmen.
Maandag 10 mei is er s middags en s avonds een radarcontrole op de A28 bij Assen.
Dinsdag 11 mei wordt er tijdens de ochtendspits op snelheid gecontroleerd op de Hoofdweg in Klijndijk en verder op de Valtherweg en de Exloerweg in Odoorn.
Woensdag 12 mei staat in het teken van de actie Goochem het Gordeldier. De controle op het gebruik van de autogordel door kinderen richt zich speciaal op kinderen die met de auto naar school worden gebracht. Er wordt gecontroleerd in Assen. Emmen en Hoogeveen. Donderdag 13 mei staat de radarauto op diverse plaatsen langs de N386 tussen Peize en De Groeve.

Boetegeld = Sneu Geld. Voorkom dat u moet betalen

Ga ook eens kijken op www.trajectcontrole.nl of surf eens naar www.verkeershandhaving.nl.