Provincie Overijssel

Provincie blijft de ontwikkeling van de biologische landbouw steunen

De biologische landbouw in Overijssel groeit sterk. De uitvoering van het huidige plan van aanpak van de provincie voor biologische landbouw leidt tot goede resultaten. Dit blijkt uit de tussentijdse rapportage van het plan dat deze week verschijnt. De toename van deze milieuvriendelijke wijze van landbouw draagt op allerlei fronten bij aan het halen van de doelstellingen van de provincie op dit gebied. Daarom zet de provincie haar beleid en ondersteuning van biologische boerenbedrijven op dit vlak voort. In overleg met de sector gaat de provincie nu aan de slag met het stellen van prioriteiten en doelstellingen voor de komende periode. De verbetering van de regionale afzet van biologische landbouwproducten is hierbij zeer belangrijk.

De provincie wil haar ondersteunende beleid graag voortzetten en doet dat door te kiezen voor:

· verbetering van de afzet en afzetstructuren;

· kennisontwikkeling en -verspreiding over biologische productiemethodes;

· ontwikkeling van biologische landbouw in kwetsbare gebieden.

De komende maanden worden deze punten overlegd met vertegenwoordigers uit de sector, een groep die steeds groter wordt temidden van de agrarische bedrijvigheid in Overijssel. In de periode 2000-2002 groeide het aantal bedrijven in Overijssel met 18 % (tegen een landelijk groeigemiddelde van 10 %). Het aandeel van de productie is echter nog klein (in totaal iets meer dan honderd bedrijven). De toename van de biologische landbouw het afgelopen jaar was vrijwel nihil. Nieuwe ondernemers ontbreekt het soms nog aan vertrouwen in de potentie van deze sector. Maar de marktontwikkeling is op dit moment wel degelijk positief. De markt voor deze verantwoord gekweekte producten groeit nog elk jaar, al is de marktontwikkeling nog wel onevenwichtig. De kostprijzen zijn hoog en kennisgebrek over efficiënte productiemethodes speelt een rol. De sector is op dit moment in Overijssel nog te klein om geheel zelfstandig te kunnen draaien: ondersteuning is geboden. De provincie zorgt voor goede randvoorwaarden. Al blijft het uitgangspunt dat de ontwikkeling van de biologische landbouw de verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf is.

Bij de uitvoering van het plan van aanpak werkt de provincie samen met ondernemers in de biologische sector, GLTO, Stimuland en NMO. Tijdens de tussentijdse evaluatie van het plan oordeelde de ondernemers positief over de aanpak, al zijn er nog heel wat knelpunten te overwinnen voor de ontwikkeling van de biologische landbouw. De langzame marktontwikkeling en de niet optimale afzetstructuren zijn hier debet aan.

Meer informatie, Bas van Dishoeck, team Communicatie, 038 425 23 47 © 2004 Provincie Overijssel