Gemeente Bedum


06 mei 2004

hakblok1 Geachte VVD - fractie,

Wij hebben kennis genomen van de inhoud van uw column in het Bedumer nieuws en advertentieblad. Graag maken wij u deelgenoot van de grote ergernis die er organisatiebreed is ontstaan over de wijze waarop uw fractie publiekelijk het functioneren van ambtenaren aan de kaak meent te moeten stellen. Daarbij worden ten onrechte conclusies met elkaar verbonden die feitelijk niets met elkaar van doen hebben. Bepaald misleidend is de zinsnede: "Relatief goede ambtelijke medewerkers vertrekken naar elders". De denigrerende aanduiding "relatief goede" komt uiteraard voor uw rekening, maar de meervoudsvorm is domweg onjuist. Enige maanden geleden heeft één van onze personeelsleden een betrekking elders aanvaard. En u wilt nu suggereren dat deze vertrokken (top)ambtenaar persoonlijk de door de aannemer verkeerd uitgezette bochtstralen op juistheid zou hebben gecontroleerd?

Natuurlijk hebt u een punt indien u signaleert dat er bij de herinrichting van de kop van de Noordwolderweg zaken niet goed zijn gegaan. De voornaamste misser is, zoals u weet, te herleiden tot een productiefout bij de fabrikant van de toegepaste rioolbuizen die door oplettendheid van onze medewerkers aan het licht gebracht is. Maar helaas wel voor vertraging in het werk heeft gezorgd. Wij willen in deze echter niet nalaten u er op te wijzen dat u uw pijlen richt op de verkeerde personen. Ambtenaren publiekelijk de maat nemen geeft naar ons oordeel geen pas. Wíj zijn verantwoordelijk voor het functioneren van onze ambtenaren en als zodanig mag u ons in die kwaliteit aanspreken. Als u van mening bent dat de aanpak van de Noordwolderweg niet deugt, dan zou het u sieren dat gevoelen in de raadsvergadering te verwoorden (waartoe u ruimschoots gelegenheid heeft gehad) en niet alleen vanachter het hakblok in het Bedumer nieuws- en advertentieblad. Op deze demagogische wijze politiek scoren draagt niet bij aan een goede beeldvorming van onze gemeente en betekent daarbij een aantasting van de autoriteit van onze medewerkers die dagelijks met enthousiasme en inzet productief zijn voor onze gemeente. Daarbij kunnen wij u verzekeren dat noch ons college noch onze ambtenaren last hebben van het door u gesuggereerde burn-out syndroom. Iets wat we ons zeker niet moeten maar ook niet willen laten aanpraten. Naar ons oordeel dragen publicaties als de onderhavige geenszins bij aan een gezonde arbeidsmoraal en werken deze om die reden contraproductief.
De door u aan de kaak gestelde keuze voor Ter Laan als eerstvolgende uitbreidingslocatie is door het college op 26 juni 2003 aan de gemeenteraad voorgelegd. U verzuimt te vermelden dat de raad met deze keuze heeft ingestemd. Kennelijk is over die keus pas nu door de VVD nagedacht, hetgeen tot de suggestie leidt dat hier behoeften van de zorginstelling Opmaat een rol zouden hebben gespeeld. Wanneer u deze speculatieve gedachte in de bewuste raadsvergadering zou hebben uitgesproken, dan had het college dit kunnen weerspreken. Opmaat kijkt voor eventuele uitbreiding juist naar andere mogelijkheden dan in de nabijheid van haar hoofdvestiging. Uw opmerkingen over Opmaat intrigeren wel. Als u van mening bent dat deze instelling in Bedum geen extra woonruimte geboden zou moeten worden, dan lijkt ons de raadzaal een geschikte locatie om een dergelijke visie te presenteren.

U verwijt de gemeente gebrek aan durf, visie en lef. Gewaagde kwalificaties aan ons maar kennelijk ook aan uw eigen adres. Uw fractie maakt toch deel uit van dit gemeentebestuur? Graag wisselen wij de komende raadsvergaderingen met u van gedachten over onze visie op de toekomst van Bedum en de financiële bijdragen daarin van onze burgers. Wellicht dat u nog passende suggesties hebt hoe wij al onze maar wellicht ook uw ambities kunnen realiseren als - in onze ogen - zelfbewuste gemeente met een - nog steeds - redelijke financiële positie die met enthousiaste mensen goed in staat is haar taken te vervullen tegen een redelijke prijs. En ten aanzien van die uitvoering van taken geldt in onze ogen het adagium: waar gehakt wordt. Een beter bewijs dat er dus gewerkt wordt kan naar ons oordeel niet worden geleverd. De spaanders van de VVD fractie opvegen gaat ons echter te ver. Die kunnen naar ons oordeel beter blijven waar ze zijn, namelijk..op het hakblok!

Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van de gemeente Bedum, De secretaris, De burgemeester,

R. Wiltjer. mr. drs. W.H. Everts