VINK WIN MAGAZINE

'Fotomobiel' verdringt camera nog niet uit reistas

RIJSWIJK - Het maken en delen van foto's gemaakt met mobiele telefoons is niet alleen duur, de kwaliteit van de geschoten beelden laat te wensen over. Dit blijkt uit een uitgebreide winmagazine-test van zogenaamde 'fotomobieltjes'. De resultaten staan in de jongste editie van het blad voor de ICT-kenniswerker en fotografie-liefhebber.

Fotomobieltjes zijn vanuit het gezichtspunt van de telecomaanbieders vooral generatoren van kilobytes die mobiel moeten worden verzonden, via MMS ('beeld-sms') of e-mail. Vooral mms'en is prijzig. Het verzenden van een foto van een redelijke kwaliteit (640 bij 480 beeldpunten, oftewel zo'n 50 kilobyte) kost bij KPN, Vodafone en T-Mobile een hele euro! Ook de e-mailkosten lopen snel op, maar minder rap dan met MMS.
De telecomproviders laten na de consument goed duidelijk te maken dat e-mailen via de speciale mms-server gemiddeld tien keer duurder is dan e-mailen via een 'gewone' gprs-server. Zowel normaal e-mailen als het verzenden van een mms verloopt bij gebruik van een mobiele telefoon via het gprs-netwerk (General Packet Radio Service). De mobiele telefoon met fotocamera verdringt de gewone digitale camera deze zomer nog niet uit de reistas. Het belangrijkste manco is de te geringe resolutie, in veel gevallen 640 bij 480 pixels. Dat is een kwart van een computerscherm en daarmee te beperkt voor een papieren afdruk. Op dit moment is slechts één fotomobiel in staat om beelden in een miljoen beeldpunten (1 megapixel) te vangen: de Sharp GX 30. Het loont nog altijd meer om een fotocamera met de absolute ondergrens van 2 megapixels voor 80 tot 200 euro aan te schaffen. Alhoewel de kwaliteit van fotomobieltjes dit jaar nog te beperkt is, verwacht winmagazine dat de zomer van 2005 er heel anders kan uitzien, want in Azië rollen de eerste 2-megapixelsensoren voor fotomobieltjes van de lopende band. Gecombineerd met betere lenzen en nieuwe software zouden 2-megapixelfotomobieltjes eenvoudige fotocamera's van de markt kunnen verdringen.
De test van mobiele telefoons met fotocamera is onderdeel van winmagazine's Digi-foto Special. Dit tijdschrift ligt nu in de winkel met onder meer testen van 67 actuele digitale camera's. Daarnaast worden fotoprinters, opslagmedia en presentatieapparatuur onder handen genomen en behandelt winmagazine digitaal fotograferen op reis en beeldbewerking in handige workshops.

Meer info: www.winmagazine.nl/digifotospecial

---


--
Over winmagazine -- winmagazine biedt de ICT-professional vaste rubrieken voor breedband-internet, de allernieuwste mobiele toepassingen, testen van hard- en software voor de zakelijke markt en oplossingen die bedrijven en organisaties zelf kunnen toepassen. Daarnaast is winmagazine er voor de (zakelijke) digitale fotograaf. winmagazine verschijnt zes keer per jaar in een oplage van 45.000 exemplaren. Behalve op de deurmat bij 23.000 (betalende) abonnees in Nederland en België, ligt het blad ook in duizenden kiosken. De website www.winmagazine.nl wordt meerdere keren per dag van het laatste ICT-nieuws voorzien.

---


--
NOOT/NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE:
Voor meer informatie over winmagazine kunt u contact opnemen met Jascha Vink van winmagazine: telefonisch te bereiken op 015 215 32 35 of per e-mail op jascha@winmagazine.nl


06 mei 04 11:57