VNA

Lichte daling autoleasemarkt

In het economisch slechte jaar 2003, ontsprong ook de autoleasebranche de dans niet helemaal. Het Nederlandse leasepark (personen-, bestel- en vrachtauto's) kende een teruggang van 1,3 procent. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2003 van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

Per 31 december 2003 telde Nederland 782.000 leasevoertuigen; zo'n 10.000 contracten minder dan eind 2002. Die teruggang komt op het conto van een daling van het aantal leasecontracten van personenauto's (van 531 naar 517 duizend). Er werden iets meer bestelauto's geleast (+ 2,3 procent) en het vrachtautoleasepark bleef in omvang gelijk.

Geen 'dikke bakken'
De jaarcijfers weerleggen het beeld dat het leasepark bestaat uit bovengemiddeld dure en grote auto's. De lease-auto is inderdaad zelden een kleine stadsauto, maar is in de regel ook geen auto uit het topsegment. De harde kern wordt gevormd door grote en kleine middenklassers, net als bij auto's die door particulieren worden aangeschaft. Ten opzichte van 2002 nam het aandeel van het B- en C-segment (kleine auto's en compacte middenklassers) zelfs iets toe, terwijl het belang van het D- en E-segment (grote middenklasse en zakenklasse) iets afnam.

VNA-voorzitter Pieter Jan Biesheuvel daarover: 'Ook in tijden van economische malaise blijft leasing een aantrekkelijk alternatief voor ondernemers. Hier klinkt duidelijk de trend door dat leasemaatschappijen, samen met hun klanten, zorgvuldig bekijken waar kostenbesparingen mogelijk zijn.'

Diefstal
Positief detail is dat de diefstal van leasevoertuigen (personen-, bestel- en vrachtauto's) aanzienlijk daalde. In 2003 werden ongeveer 850 voertuigen gestolen, terwijl dat er in 2002 nog 1.250 waren. Die daling is sterker dan de landelijke afname. Immers in 2002 was 5,3 procent van de gestolen personenauto's een lease-auto. In 2003 is dat gezakt tot 4,5 procent. Uiteraard is de VNA verheugd met deze positieve ontwikkeling.

'VNA Autoleasemarkt Jaarcijfers 2003' biedt een goed inzicht in de omvang en samenstelling van de autoleasemarkt. De 80 VNA-leden hebben immers meer dan driekwart van alle Nederlandse leasecontracten in hun portefeuille. Bij personenautolease is hun marktaandeel zelfs 92,5 procent. De volledige publicatie is beschikbaar op de VNA-website: www.vna-lease.nl, onder 'Feiten & Cijfers'.