Het Nederlandse Rode Kruis

06 mei 2004
Rode Kruis voetbalt zonder regels op Utrechts Bevrijdingsfestival

Voetballen met regels, het Rode Kruis is scheidsrechter

Een groep van zes jonge Rode Kruis-ambassadeurs nodigt bezoekers uit om mee te doen aan een potje voetbal en begeleidt het geheel. Yin Khor heeft een nieuwe groep voetballers op het veld staan. Een gewoon wedstrijdje voetbal met de gebruikelijke regels begint.

Na een vijftal minuten legt ze het spel stil. Nu wordt er zonder regels verder gespeeld. Yin legt haar scheidsrechtersfluitje aan de kant. Dit levert grappige situaties op: sommigen houden de spelers van het andere team vast zodat hun teamgenoten kunnen scoren, anderen spelen voor zichzelf en pakken de bal met hun handen.

Rode Kruis als neutrale scheidsrechter

Voetballen zonder regels is lang niet zo leuk

Na afsluiting van het wedstrijdje geeft Corine, ook Rode Kruis-ambassadeur, uitleg over het voetballen zonder regels. Het Rode Kruis is internationaal de drijvende kracht achter het Humanitair Oorlogsrecht. Soms lijkt het of er in oorlogen geen regels gelden, maar dat is gelukkig niet waar. Het Rode Kruis ziet internationaal toe op de naleving van deze regels, eigenlijk als een soort neutrale scheidsrechter dus. Met het voetballen zonder regels willen we op een speelse manier het belang hiervan laten zien.

Toch liever met regels
Het publiek reageert zeer positief op deze actie van het Rode Kruis. Een paar kleine jongetjes komen steeds weer terug om mee te spelen. We vragen hen wat ze ervan vinden: We spelen toch liever met regels hoor, dat is veel fijner!