Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS/2004/070

Den Haag, 6 mei 2004

In beslag genomen cultuurgoederen terug naar Indonesië

Twee Hindoestaanse beelden die door de Douane Rotterdam zijn aangetroffen gaan terug naar Indonesië. De twee beelden werden tijdens een controle van de Douane Rotterdam eind 2003 aangetroffen. Een nadere controle door de Inspectie Cultuurbezit wees uit dat het twee bijzondere beelden betrof. De stenen beelden, een olifantsfiguur en een torso, bleken Hindoestaanse beelden te zijn afkomstig van Oost-Java. De cultuurgoederen zijn vermoedelijk afkomstig uit de 13e eeuw na Christus. De olifantsfiguur is een beeltenis van de olifantsgod "Ganesha" en een mannelijke torso van een godenfiguur. Gezien de grote cultuurhistorische waarde van de beelden is het niet toegestaan deze te exporteren uit Indonesië.

De zending werd door de Douane Rotterdam tijdens een controle aangetroffen. De cultuurgoederen waren verpakt in een kist waarvan de inhoud was aangegeven als Balinees Handwerk. De beelden waren bestemd voor een particulier in Amsterdam.

In overleg met het Openbaar Ministerie heeft de particulier afstand gedaan van de beelden. Deze zijn vandaag overhandigd aan de Indonesische ambassade. Omdat de beelden van groot cultuurhistorisch belang zijn, zullen ze in een museum in Indonesië worden ondergebracht.