Gemeente Amsterdam

`Wie doet wat' in Artis?

Lessenserie over derolverdeling tussen man en vrouw in het dierenrijk

6 mei 2004 - Artis

In Artis kunnen scholen vanaf nu een lessenserie volgen over de rolverdeling tussen man en vrouw in het dierenrijk. De speurtocht door Artis is onderdeel van de campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid `wiedoetwat.nl'.

Het Ministerie stimuleert via originele invalshoeken de discussie over de rol- en taakverdeling tussen mannen, vrouwen, jongens en meisjes in Nederland. Dit om te bevorderen dat mannen in de toekomst makkelijker bereid zijn meer zorgtaken op zich te nemen zodat vrouwen op de arbeidsmarkt meer, en vooral ook beter, aan de slag kunnen.

Zo is de olifant een mooi voorbeeld van `girl power'. De vrouwtjes trekken in familiegroepen met hun jongen rond. Volwassen mannetjes worden hier maar mondjesmaat geduld en leven in vrijgezellengroepen of alleen. Maar hoe zit dat bij de leeuw? Het mannetje hoeft weinig te doen. Zijn leeuwinnen-harem zorgt voor de nakomelingen en gaat op jacht. De leeuw mag zelfs als eerste aan tafel als een vrouwtje een prooi heeft veroverd. Een nandoe-haan daarentegen is één en al vaderzorg. Deze grote loopvogel maakt zelf een nest, broedt de eieren zelfstandig uit en voedt ook in z'n eentje zijn kuikens op. Nandoe-hennen hebben er dus geen omkijken naar.

Op verzoek van en in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Artis deze geheel nieuwe lessenserie opgenomen in het bestaande onderwijsaanbod voor leerlingen van de bovenbouw basisschool en de eerste klas voortgezet onderwijs. De leerlingen maken op deze wijze kennis met verschillende dieren, hun samenlevingsvormen en hun uiteenlopende manieren om voor de kleintjes te zorgen.

Scholen kunnen zich aanmelden voor deze lessenserie via educatie@artis.nl of via telefoonnummer 020 52 33 418.

© Gemeente Amsterdam