FNV BOUW

FNV Bouw: moeten CAO's sociale zekerheid repareren?

Nu de overheid de sociale zekerheid steeds meer uitholt, staat de vakbeweging voor de vraag of ze het gat in CAO's wil regelen. Die vraag stelt FNV Bouw dan ook aan leden en niet-leden. Traditiegetrouw opent de bond begin mei alweer de discussie over mogelijke thema's voor de CAO's in het najaar; gebruikelijk is hiervoor een folder uit te zetten in keten en bedrijfskantines. Dit jaar voegt de bond hier een enquête op internet aan toe.

Onder het motto 'Sociaal zeker? Zeker sociaal!' pleit FNV Bouw ervoor zekerheid en solidariteit overeind te houden. Maar hoe? Daarover moeten leden zich uitspreken. Ook niet-leden mogen zich roeren, al vindt de uiteindelijke besluitvorming plaats in de bondsraad, het parlement van de bond. De uitslag van de enquête zal daar echter sterk meewegen.
Daarom vraagt FNV Bouw aan werknemers om te testen hoe 'sociaal zeker' ze zijn. Wie niet bang is dat z'n werkgever failliet gaat, niet op een tijdelijk contract zit, geen gezondheidsklachten heeft en ook niet al te oud of al te jong is... die heeft weinig te vrezen van het kabinetsbeleid. Voor alle andere werknemers dringt het probleem zich op hoeveel sociale zekerheid er in Nederland overblijft. Moet FNV Bouw deze afbraak via de CAO regelen? Zo ja, moet de bond dan pleisters plakken waar de overheid gaten laat vallen? Of zo veel mogelijk eigen sociale zekerheid in CAO's opnemen? FNV Bouw legt vervolgens ook de vraag voor of werknemers daar loonruimte voor over hebben. Het gaat om open vragen. Misschien willen de werknemers in de bouw, in meubelfabrieken en bij woningcorporaties, bij schilders- en stukadoorsbedrijven en in de waterbouw wel dat de bond helemaal niets extra's doet aan sociale zekerheid, omdat ze de loonruimte liever opeisen in euro's. Die discussie gaat FNV Bouw de komende weken voeren.

VOOR DE REDACTIE,