Gemeente Doorn


Milieu / week 19
Milieujaarverslag 2003

Op 30 maart 2004 heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Doorn het Milieujaarverslag 2003 vastgesteld. De uitvoering van de meeste milieutaken lag in handen van de Milieudienst Zuidoost-Utrecht.

Het milieujaarverslag beschrijft de wijze waarop de gemeente in 2003 haar taken op het gebied van bedrijven, bodem, water, geluid, lucht, afval, energie, milieuzorg, milieucommunicatie en natuur & landschap heeft uitgevoerd. In het verslagjaar is veel aandacht besteed aan bodem en geluid; het bodemloket is van start gegaan en de gemeente heeft in 2003 een gemeentelijke beleidsregel geluidnormering voor Amvb-bedrijven vastgesteld.

Daarnaast geeft het verslag inzicht in de wijze waarop milieuaspecten zijn ingebracht in de taakvelden ruimtelijke ordening, bouwen en verkeer, zoals het toetsen van bouw- en bestemmingsplannen op de aspecten bodem, geluid en lucht.

Een exemplaar van de het Milieujaarverslag 2003 is gratis te verkrijgen bij de Milieudienst (tel.: 030-6999500).

Het volledige Milieujaarverslag ligt gedurende 4 weken tijdens kantooruren ter inzage op het gemeentehuis in Doorn.

Bekendmaking

De raad heeft op 27 april 2004 de Afvalstoffenverordening Doorn 2004 vastgesteld. Op grond van artikel 10.23, eerste lid, Wet milieubeheer dient de gemeenteraad in het belang van de bescherming van het milieu een afvalverordening op te stellen. Wijzigingen in de Wet milieubeheer noopten ertoe deze verordening aan te passen. De verordening treedt zes weken na bekendmaking in werking.

Op deze verordening is de Tijdelijke referendumwet (Trw) van toepassing.

Burgemeester en wethouders hebben op grond van artikel 22, eerste lid, Trw besloten dat over het besluit van de raad tot vaststelling van deze verordening een gemeentelijk referendum kan worden gehouden.

Tegen dit besluit van burgemeester en wethouders staat beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak. Een gemotiveerd beroepschrift dient binnen zes dagen, ingaande de dag na bekendmaking van het besluit, te worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA, `s-Gravenhage.

Inleidend verzoek tot het houden van een referendum.

Op grond van artikel 44, tweede lid, Trw kan iedere kiesgerechtigde binnen drie weken na deze bekendmaking persoonlijk een inleidend verzoek tot het houden van een gemeentelijk referendum indienen. Het verzoek tot het houden van een referendum kan uitsluitend worden gedaan door middel van een bij de afdeling Burgerzaken te verkrijgen formulier. Bij de indiening en ondertekening van het verzoek dient men zich te identificeren.

Vervolgprocedure

De procedure omtrent het definitieve verzoek tot het houden van een referendum, volgend op het inleidend verzoek, wordt bekend gemaakt indien minimaal 1% van de van de kiesgerechtigden (circa 81 personen) een geldig inleidend verzoek heeft ingediend. Indien deze drempel niet is gehaald wordt de afwijzing van het inleidende verzoek bekendgemaakt onder vermelding van de wijze waarop hiertegen beroep kan worden ingediend, tenzij in het geheel geen inleidende verzoeken zijn ontvangen.

Lozingenproject vetafscheiders

Vorig jaar heeft de Milieudienst Zuidoost-Utrecht in alle aangesloten gemeenten het "lozingenproject vetafscheiders" uitgevoerd. De Milieudienst liet monsters nemen bij bedrijven die plantaardige en/of dierlijke oliën en vetten lozen op de gemeentelijke riolering. Meestal zijn dit bedrijfskeukens bij horecabedrijven of slagerijen. Na de analyse van de monsters worden zonodig maatregelen voorgeschreven. In Doorn zijn 16 bedrijven gecontroleerd.

De bedrijven moeten voldoen aan voorschriften voor het lozen van afvalwater om te voorkomen dat er schade ontstaat aan de gemeentelijke riolering. Het lozen van vethoudend afvalwater kan namelijk tot verstoppingen leiden en zuren kunnen de rioolwand aantasten. Het bemonsteren en analyseren van het afvalwater laat de Milieudienst uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.

Meestal moeten de onderzochte bedrijven beschikken over een vetafscheider. Het onderhoud hiervan levert nogal eens problemen op. Om goed te kunnen werken, moet een vetafscheider regelmatig worden leeggemaakt en gereinigd. Dit gebeurt veelal door een gespecialiseerd bedrijf. Uiteraard brengt dit de nodige kosten met zich mee voor de ondernemer.

Bij 90% van de gecontroleerde bedrijven zijn overtredingen geconstateerd met betrekking tot het onderhoud. De Milieudienst schrijft dan maatregelen voor. Deze richten zich vooral op het opvoeren van de reinigingsfrequentie, het verbeteren van de zuurgraad van het afvalwater en het in orde brengen van de onderhoudsadministratie.

Een particulier hoeft geen vetafscheider te plaatsen. Dat wil overigens niet zeggen dat u alles zomaar via de spoelbak of het toilet kunt weg spoelen. Voorkom zoveel mogelijk dat vetten en olie in de riolering komen, gooi vetten in de grijze container en reinig al te vette pannen en borden eerst met een

stuk keukenrol. Gebruikte frituurolie kunt u in de grijze container deponeren in de verpakking waarin dit product wordt verkocht. Door deze maatregelen helpt u mee aan het behoud van het rioleringstelsel.

Voor inlichtingen kunt u zich wenden tot de Milieudienst Zuidoost-Utrecht te Zeist (030- 6 999 500)