Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 11308 JUItVVolgnr.+afkorting081/SJT
Datum: 6 mei21 april 2004Datum23-3-2004

3 miljoen Europees geld beschikbaar voor regionale vernieuwing/innovatieve projecten in Fryslân

Ontwerp-tracébesluit Rijkweg 7 Sneek ter inzageKop: gecentreerd/vet en 16 pnt

De minister heeft ingestemd met het Ontwerp-tracéBesluit voor de Rijkweg 7 Sneek. Daarmee is de realisatie van Rijksweg 7 Sneek een belangrijke stap dichterbij gekomen. Het Inspraakpunt van Verkeer en Waterstaat legt het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek nu voor inspraak ter inzage van 29 maart tot en met 24 mei 2004. Inwoners en belanghebbenden kunnen daarmee hun mening over de inhoud van het Ontwerp-tracébesluit (OTB) kenbaar maken. Naast het ter inzage leggen van het OTB wordt door het Inspraakpunt een informatiebijeenkomst, met aansluitend een hoorzitting, georganiseerd op 22 april aanstaande. Tekst: 11 pnt.
Inhoud Ontwerp-tracébesluit
Het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek voorziet in het nemen van een aantal maatregelen aan en nabij de Rijksweg, vanaf het Stadspark tot de Geeuw. Daarnaast is voorzien in de aanleg van: . een aquaduct ter plaatse van de Geeuw;
. een kortsluitende verbinding tussen de Geeuw en de aansluiting op de Rijksweg 7 ter hoogte van Folsgare (zuidelijke omlegging bedrijventerrein Hemmen A7 richting Bolsward); . een verbindingsweg die de Bolswarderbaan/Stadsrondweg Noord verbindt met de Rijksweg 7; . een verbindingsweg tussen de Lemmerweg en de aan te leggen aansluiting Akkerwinde.

Deze maatregelen zijn in het Ontwerp-tracébesluit in detail uitgewerkt.

Provincie treedt op als uitvoerder
Hoewel het om een Rijksweg gaat zal de provincie - als de minister van Verkeer & Waterstaat eenmaal het definitieve tracébesluit heeft genomen - volgend jaar de uitvoering van het werk ter hand nemen. Het streven is er op gericht om tegelijkertijd met het tracébesluit eind 2004 een realisatiebesluit te krijgen. Vooruitlopend op de definitieve besluitvorming door de minister is de provincie al begonnen met de voorbereiding van de uitvoering van het werk. De provincie - vol vertrouwen over de voortgang van het project - is bereid om, voor de kosten die dat met zich meebrengt, een risico van maximaal 1 miljoen euro te nemen. Als alles volgens planning verloopt, kan in 2005 gestart worden met de uitvoering.

Hoorzitting over Ontwerp-tracébesluit op 22 april Om inwoners en belanghebbenden zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van het Ontwerp-tracébesluit wordt door het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat voorafgaand aan de hoorzitting ook een informatiebijeenkomst georganiseerd. De hoorzitting en de informatiebijeenkomst vinden plaats op 22 april 2004 in het Partycentrum De Stolp, Smidsstraat 6 te Sneek. De informatiebijeenkomst wordt gehouden van 19.00 tot 20.30 uur. De hoorzitting start om 20.30 uur.

Achtergrond van het project
Rijksweg 7 is een onderdeel van het landelijke hoofdwegennet. Ter hoogte van Sneek maakt de Rijksweg 7 deel uit van de Stadsrondweg-Zuid. Omdat deze oorspronkelijk niet voor het doorgaande verkeer is ontworpen en er zich ter hoogte van de Geeuw een lage beweegbare brug bevindt, staan er regelmatig files. Om die reden is het ministerie van Verkeer en Waterstaat in 1995 gestart met de Tracéwetprocedure voor de aanpassing van Rijksweg 7 bij Sneek. Vervolgens hebben Rijk en provincie Fryslân gezamenlijk besloten tot een nadere studie, waarbij het initiatief bij de provincie Fryslân ligt. Deze gezamenlijke studie heeft eind 2002 geleid tot een besluit van de provincie Fryslân en de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel, dat vervolgens is uitgewerkt in het Ontwerp-tracébesluit Rijksweg 7 Sneek.

Inspraak en informatie

Het Ontwerp-tracébesluit ligt ter inzage bij onder andere de gemeenten Sneek en Wymbristeradiel, de provincie Fryslân, het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Leeuwarden en bij het Informatiecentrum A7. Voor het verkrijgen van een gratis samenvatting van het Ontwerp-tracébesluit, het aanvragen van een exemplaar van het Ontwerp-tracébesluit (kosten E 25) en het verkrijgen van meer informatie over de inhoud hiervan, kan contact opgenomen worden met het Informatiecentrum A7, telefoon (0515) 57 80 00, adres Oud Kerkhof 7 te Sneek. U kunt ook de internetsite raadplegen: kijk op www.a7sneek.nl.

Voor inlichtingen over de Inspraakprocedure kunt u zich wenden tot het Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat, telefoon (070) 351 96 00, of via internet www.inspraakvenw.nl

In de regionale bladen worden advertenties geplaatst waarin alle relevante informatie is opgenomen.

N
Bezetting externe commissie voor
bezwaarschriften, beroepschriften en klachten rond

De vacatures voor de nieuw te installeren externe commissie voor bezwaar- en beroepschriften zijn ingevuld. Uit 45 sollicitanten heeft het college van Gedeputeerde Staten zes leden geselecteerd: vijf leden en een voorzitter. Zij worden door het college van GS benoemd en beginnen met ingang van 1 juni. Naast bezwaar- en beroepschriften krijgt de commissie de taak om klachten over de manier waarop de provincie zich tegenover de burger heeft gedragen, te behandelen.

Tot nu toe werkt de provincie met een interne bezwaarschriftencommissie. Met de instelling van een externe commissie wil de provincie een meer onafhankelijke advisering voor bezwaren, beroepen en klachten realiseren. De commissie bestaat uit twee kamers: de kamer algemene zaken en de kamer ambtenarenzaken. De kamers bestaan elk uit drie onafhankelijke leden, inclusief voorzitter en uit drie plaatsvervangers.

De leden zijn:
Drs. B. Wilpstra (voorzitter) (bekleedde diverse (neven)functies in het openbaar bestuur, o.a. waarnemend burgemeester Ameland) Mr. J. H. A. Hazelhoff (docent bestuurs- en privaatrecht bij Drenthe College, Emmen, adjunct-secretaris Raad van Toezicht van de Orde van Advocaten, arrondissement Assen) Mr. F. E. Kronemeijer (oud-medewerker provincie Fryslân, had daar diverse beleidsadviserende functies) Prof. mr. dr. A. Postma (Universitair hoofddocent Staats- en Onderwijsrecht RUG, deel van Berie foar it Frysk) Mr. dr. P. Mendelts (bestuurlijk-juridisch beleidsmedewerker bij de Raad voor de Wadden) Mr. ing. E. de Beer (sinds 2001 beleidsmedewerker waterschappen bij de provincie Flevoland) Op/Vanaf 11 mei 2004/aanstaande 11 mei a.s. start de provincie Fryslân het Regionaal Innovatie Programma Fryslân voor vernieuwende projecten op het gebied van recreatie en toerisme, ICT en water. Via dit programma is E 3 miljoen aan Europese subsidiessubsidie beschikbaar voor het Friese bedrijven, organisaties en instellingen die kansen zien in experimentele, innovatieve soms risicovolle samenwerkingsprojecten willen uitvoeren met een hoog risicoprofiel. , waar totnogtoe dDe bestaande subsidieregelingen bieden onvoldoende middelen financieringsmogelijkheden voor dergelijke risicovolle innovatieprojectenontbraken. Doel van dit nieuwe het programma is de concurrentiekracht van het Friese bedrijfsleven te versterken, de werkgelegenheid beter te benutten en nieuwe producten effectiever op de markt te brengen. De Europese Commissie heeft E 3 miljoen voor het programma beschikbaar gesteld. Daarnaast Naast de Europese subsidie staan bijdragen van het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Fryslân en het bedrijfsleven zelf. De In totaale omvang van het programma komt daarmee op kan er dus voor E 6 miljoen. aan projecten worden uitgevoerd. Het subsidieprogramma staat open vanaf 11 mei 2004 en loopt tot en met 2005.

Recreatie en tToerisme
Voor de rRecreatie en tToerisme- branche en aanverwante bedrijfstakkenondersteuners liggen er volop innovatieve mogelijkheden op het gebied van nieuwe en duurzame vervoersconcepten en vervoerssystemen met bijvoorbeeld toepassingen van zonne-energie, innovatieve communicatie zoals inzet van GPS of seizoensverlenging door nieuwe toeristisch-recreatieve producten, diensten en faciliteiten.

ICT
Met behulp van ICT kan een breed scala aan digitale diensten op het Friese platteland worden ontwikkeld, waardoor het voorzieningenniveau in de dorpen en kleine kernen kan worden verbeterd. Daarnaast Op het gebied van de ICT is er nog te weinig ontwikkeld aan nieuwe producten en toepassingen voor specifieke gebruikersgkunnen ICT-toepassingen verder roepen. Ook E-business zou beter uitgebouwd en geïntegreerd kunnen worden in de bestaande bedrijfsprocessen van Friese ondernemingen (E-business).

Water
Er gebeurt al veel op het gebied van water in Fryslân, maar ook hier kunnen nieuwere technologieën ontwikkeld en toegepast worden, demonstratieprojecten worden opgezet op het gebied van waterkwaliteit en nieuwe markten worden aangeboord.

|                                                                        |
Startbijeenkomst 11 mei
Op 11 mei vindt wordt een startbijeenkomst plaats waarin het Regionaal Innovatie Programma Fryslân officieel wordt gelanceerd. Tijdens deze een startbijeenkomst kunnen belangstellenden zich in een aantal parallelsessies laten informeren over de diverse georganiseerd oonderdelen van dit nieuwe subsidieprogramma. m belangstellenden te informeren over het nieuwe subsidieprogramma. VanHet evenement duurt van 115.00 - 18.00 uur en wordt gehouden in zijn er workshops in Post Plaza, aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Aanmelden kan nog ???? via .....Sjoerdina??? tel ...