Provincie Zuid-Holland




Vergadering Gedeputeerde Staten 4 mei 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 4 mei 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Zorgen om senioren en mensen met een functiebeperking GS maken zich zorgen om het grote tekort aan geschikte woningen, zorg en welzijn voor senioren en mensen met een functiebeperking. Het tekort aan zorg is vooral te wijten aan het huisartsentekort. GS zien zich voor grote opgaven geplaatst, zo blijkt uit de zojuist verschenen nota 'Zorg- en seniorenbeleid in nieuw perspectief". Maar het blijft niet bij signaleren van problemen, het werkprogramma 2004 draagt oplossingen aan.

Discussienota Interbestuurlijke Samenwerking vastgesteldGS hebben de discussienota Interbestuurlijke Samenwerking vastgesteld. In deze nota worden handreikingen geboden voor een gedachtenwisseling over doeltreffendheid en legitimiteit van overlegplatforms zoals Zuidvleugel, Randstad en Groene Hart.

Deze vormen van interbestuurlijke samenwerking zijn evident, maar geven ook aanleiding tot bestuurlijk politiek onbehagen. In de nota worden nut en noodzaak aangegeven en wordt kritisch gekeken naar doelmatigheid, doeltreffendheid, transparantie en legitimiteit van de diverse vormen van samenwerking.

Verleende subsidiesDe volgende projecten of organisaties ontvangen subsidie:

¤1.150.559,- voor het project de Schansen, gemeente Leiderdorp (ISV-bijdrage) ¤618.000,- voor Herinrichting Kooilaan, gemeente Leiden (GDU-bijdrage) ¤131.950,- subsidie aan de Stichting Kennisplatform Rijnstreek ¤343.974,- aan de Stichting Netwerken Sociale Initiatieven (NSI) in Leiden Ontwerp uitvoeringsnota "nabestemming gesloten stortplaatsen"Na de afgifte van de sluitingsverklaring voor een stortplaats is de provincie verantwoordelijk voor de nazorg. Nazorg is nodig om ervoor te zorgen dat gesloten stortplaatsen geen of zo min mogelijk nadelige gevolgen voor het milieu veroorzaken. De uitvoeringsnota "nabestemming gesloten stortplaatsen" is nu in ontwerp vastgesteld. De uitvoeringsnota wordt vier weken ter inzage gelegd en toegestuurd aan de stortplaatsexploitanten en betrokken gemeenten.

Beantwoording vragen LPF over de Jaarrekening 2003 - volledigheid baten en lasten (nr. 1888)Dhr.Y. Ph. Trabsky (LPF) wil van GS weten of het saldo van de Baten/lastenrekening en de mutatie van het Eigen vermogen in de balans aan elkaar gelijk moeten zijn bij een boekhouding die "klopt". GS antwoorden dat een boekhouding moet voldoen aan wettelijke criteria zoals in de Comptabiliteitsvoorschriften 1995 staan vermeld.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Geen goedkeuring voor de begrotingen gemeenten Ter Aar en Hardinxveld-GiessendamTer AarOp basis van de criteria van de gemeentewet onthouden GS de goedkeuring aan de begroting voor het jaar 2004 van de gemeente Ter Aar. De reden hiervoor is dat er op dit moment geen sluitende begroting is. Ook bestaat er nog geen zekerheid over de maatregelen die moeten worden getroffen om tot een sluitende begroting te komen. Het voornemen tot dit besluit is eerder in bestuurlijk overleg met de gemeente besproken. De gemeente is gemachtigd uitgaven te doen conform de begroting 2003 inclusief de begrotingswijzigingen. Op 19 december 2003 had de provincie de gemeente al onder preventief toezicht geplaatst.

Hardinxveld-GiessendamOok aan de begroting voor het jaar 2004 van de gemeente Hardinxveld-Giessendam wordt de goedkeuring onthouden. Er is geen sprake van een sluitende begroting en de meerjarenbegroting vertoont in alle jaren tekorten. Bovendien bestaat er geen zekerheid over de maatregelen die moeten worden getroffen om op termijn weer tot een sluitende begroting te komen. Het voornemen tot dit besluit is op 20 april jl. besproken met een ruime afvaardiging van de gemeenteraad. De gemeente is gemachtigd uitgaven te doen conform de begroting 2003 inclusief de begrotingswijzigingen.

Nieuwe algemene inkoopvoorwaarden van de provincie Zuid-HollandGS hebben nieuwe algemene inkoopvoorwaarden vastgesteld. Deze voorwaarden zullen voortaan bij iedere offerteaanvraag worden meegezonden. Bij het aanvaarden van een offerte moet expliciet de toepasselijkheid van deze voorwaarden worden bevestigd. De voorwaarden zullen ook op de website www.zuid-holland.nl worden geplaatst.

Convenant vergunningverlening afvalbedrijven vastgesteldIn het convenant Vergunningverlening Afvalbedrijven staan afspraken met de Verenigde Milieubedrijven Zuid-Holland (VMB) over de vergunningprocedure. GS hebben dit convenant vastgesteld. Daarmee is het risico dat niet volledige vergunningaanvragen worden ingediend zoveel mogelijk verkleind. Dit voorkomt vertraging. Op basis van een analyse van alle mogelijke oorzaken van vertraging zijn in overeenstemming met de VMB werkafspraken ontwikkeld.

Voortgang project Oude RijnzoneDe Kamer van Koophandel Rijnland heeft op 1 februari 2004 het stokje van het trekkerschap van het project de Oude Rijnzone officieel overgedragen aan de provincie Zuid-Holland. Op 1 april 2004 is een plan van aanpak in de Stuurgroep Oude Rijnzone besproken. GS hebben besloten de rapportage over de voortgang van het project Oude Rijnzone ter kennisname toe te zenden aan Provinciale Staten.

Statenvoordracht Cultuurplan 2005-2008GS hebben het ontwerp Cultuurplan voor de periode van 2005 tot 2008 vastgesteld. Het plan beschrijft in hoofdlijnen het toekomstig provinciaal cultuurbeleid. Het cultuurplan is tevens een basis voor de samenwerking met het rijk en met gemeenten. Met het cultuurplan 2005-2008 wil de provincie inzetten op herkenbaarheid van het provinciaal cultuurbeleid en op een duidelijke taakafbakening met gemeenten, rijk en instellingen. De aandacht van GS gaat uit naar structurele activiteiten en voorbeeldprojecten. Dat betekent dat projectsubsidies gebundeld worden en er minder kleinschalige of eenmalige activiteiten plaatsvinden. Ook wil de provincie meer samenwerken met Den Haag en Rotterdam.

"Naar een Regionaal Bestuursakkoord Water" voor de Duin- en Bollenstreek en de Leidse RegioHet bestuurlijke startsein voor gezamenlijke uitwerking van de deelstroomgebiedsvisie Midden- Holland wordt naar verwachting op 25 mei 2004 gegeven door de ondertekening van de intentieverklaring. Daarmee hebben GS ingestemd. In juli 2003 is het Nationaal Bestuursakkoord Water ondertekend door het Rijk, het IPO, de Unie van Waterschappen en de VNG en onlangs zijn de deelstroomgebiedsvisies Midden-Holland en Zuid-Holland Zuid door GS vastgesteld. Hierin is aangegeven welke maatregelen getroffen moeten worden om voor 2015 het watersysteem op orde te hebben voor veranderende omstandigheden als klimaatsverandering en zeespiegelstijging. In de intentieverklaring "Naar een Regionaal Bestuursakkoord Water" voor de Duin- en Bollenstreek en de Leidse Regio spreken de deelnemende partijen af om zorg te dragen voor de uitvoering en de financiële middelen beschikbaar te stellen. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp