Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

06-05-2004

CNV Chemie en energie voorziet sociale ramp in Emmen

Accordis/Diolen moet echt goed nadenken over nut, noodzaak en inrichting van de reorganisatie die het bedrijf nu doorvoert. Het verlies van circa 130 banen in Emmen is voor die regio een regelrechte sociale ramp. Dat stelt vakgroepbestuurder Frans Strolenberg van CNV Chemie en energie naar aanleiding van de vandaag aangekondigde reorganisatie bij Accordis/Diolen.

Accordis maakte donderdagochtend bekend circa 300 mensen te willen ontslaan, waarvan circa 130 op de locatie Emmen en 130 op de locatie Oberbruch (in het Ruhrgebied). De afdeling research nabij het Akzo-hoofdkantoor in Arnhem moet verhuizen naar Emmen, maar ook daarbij worden circa 40 banen geschrapt.
Frans Strolenberg: De ontslagen zijn deels het gevolg van investeringen in nieuwe machines en deels vanwege toenemende concurrentie vanuit Azië.
Uiteraard moet je investeren, en uiteraard moet je de concurrentiepositie in het oog houden. Maar een directie moet ook oog hebben voor de geografische en sociologische omstandigheden. En natuurlijk komt CNV Chemie en energie dan op voor de belangen van onze Nederlandse leden ten koste van de Accordis-werknemers in Oberbruch. Het is niet een keuze die ik kan maken, maar ik zal de directie wel vragen haar eigen afwegingen nog eens tegen het licht te houden. Ook gelet op de toekomst op middellange termijn van deze garenindustrie. Het reorganisatieplan dat ik vandaag te horen heb gekregen schiet in ieder geval te kort op vele fronten.

Accordis maakt in Emmen en Oberbruch supergarens die worden toegepast in bijvoorbeeld de automobielindustrie.

Houten, 6 mei 2004

Nadere inlichtingen:

Frans Strolenberg ( vakgroepbestuurder):
055- 52 64 250
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 6 348 243