Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Fridman oppermachtig op Bevrijdingstoernooi

WAGENINGEN Het 56e Bevrijdingsschaaktoernooi is met overmacht gewonnen door de Letse grootmeester Daniël Fridman. Met een score van 7 uit 8 bleef hij Erik van den Doel een half punt voor en sleepte de hoofdprijs van 600 Euro in de wacht. Fridman was geen verrassende winnaar, de voorgaande twee jaren bracht hij het toernooi ook al op zijn naam.

Het toernooi was evenals voorgaande jaren een succes. Zowel kwalitatief als kwantitatief was het toernooi prima bezet. Met 190 deelnemers zat De Vredehorst vol en in de hoofdgroep kwamen de nodige grootmeesters en internationaal meesters voor de hoofdprijzen strijden. De combinatie van het schaaktoernooi en de Bevrijdingsfeesten in de stad trok vele schakers uit binnen- en buitenland.

Fridman kende een flitsende start met 6 uit 6. Vervolgens besloot hij geen risico meer te nemen en speelde twee bloedeloze remises tegen Van den Doel en Manuel Bosboom. Natuurlijk ben ik tevreden met het toernooi, ik heb gewonnen, aldus Fridman na afloop. Toch was het moeilijker dan het op papier lijkt. In de tweede ronde heeft Jan Hania waarschijnlijk remise laten liggen. Ook tegen Daan Zult en Ekrem Cekro had ik op een gegeven moment een moeilijke stelling. Zij maakten echter kleine foutjes en zodoende kon ik het punt in de wacht slepen. De laatste rondes nam ik geen risicos meer. Misschien jammer voor de toeschouwers, maar ik ben nou eenmaal een professional.

De derde prijs werd gedeeld door Manuel Bosboom, Normunds Miezis, Richard Polaczek en Frans Konings met 6 uit 8. Beste Wageningers werden Bert Torn, Hendrik Marks en Kees Stap met 5 uit 8.

In de tweede groep maakte Remco Sprangers uit Waalwijk zijn hoge rating meer dan waar. Met de perfecte score van 8 uit 8 mocht hij de envelop met 125 Euro in ontvangst nemen. De komende jaren mag nog meer van Sprangers verwacht worden; met het gewonnen prijzengeld kocht hij meteen enkele schaakboeken. Beste Wageninger in deze groep werd Bartel Dodeman.

De derde groep werd een prooi voor Bjorn Fokker uit het Brabantse Goor. In de laatste ronde had hij het moeilijk tegen Mark-Peter de Haan uit Bennekom, maar in het eindspel wist hij op het nippertje remise te houden. Het Wageningse jeugdtalent Arjen van Herwaarden werd gedeeld derde met 6 uit 8.


---