Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 6-5-2004

Hoogervorst: Betere opzet en inrichting huisartsenposten

Minister Hoogervorst wil op korte termijn met huisartsen en zorgverzekeraars praten over een betere opzet en inrichting van huisartsenposten in Nederland.

De minister wil met de betrokken partijen spreken over de spreiding van huisartsenposten, de telefonische hulpverlening en de afstemming tussen huisartsenposten en spoedeisende hulp in ziekenhuizen. Dat zegt de minister als reactie op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat vandaag werd gepresenteerd.

Minister Hoogervorst herkent de kritische punten die de IGZ hierin naar voren brengt. Overigens zijn huisartsen en patiënten over het algemeen wel tevreden over het functioneren van huisartsenposten, zoals eerder onderzoek van het NIVEL aantoont.

"Met een doelmatiger inrichting gaat de kwaliteit omhoog zonder dat hiervoor extra kosten nodig zijn", aldus de minister. Dit sluit ook aan bij de bevindingen van de IGZ en het College voor zorgverzekeringen.
Externe link
IGZ-rapport over huisartsenposten

Externe link

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft in dit onderzoek de zorgverlening, spreiding en toegankelijkheid van alle huisartsenposten onder de loep genomen