Politie Groningen

Politie houdt intensieve controles op dragen autogordel achterin (06/05/04)

Provincie Groningen 06-05-2004 -

De provincie Groningen loopt flink achter als het gaat om het aantal passagiers dat achter in de auto de gordel draagt. Uit landelijk onderzoek dat in opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie is uitgevoerd, blijkt dat slechts 28% van de inzittenden op de achtergordel draagt. Daarom start de politie deze week met extra controles, begeleid door een voorlichtingscampagne, die aansluit op de landelijke campagne Goochem Gordeldier. Tijdens de controles maken kinderen kans op een Goochem.

Sinds 1992 is het verplicht om ook achter in de auto een gordel te dragen. Het gebruik van de gordel voorkomt geen ongelukken, maar bij gebruik van de gordel heeft iemand bij een ongeval 40 procent minder kans op ernstige verwondingen. Daarnaast is diegene ook beter verzekerd. De verzekering stelt iemand namelijk aansprakelijk voor letsel bij een ongeval zonder gordel; en keert in dat geval niet of slechts gedeeltelijk uit.

In 2002 gebruikte 94% van de bestuurders in de provincie Groningen de gordel. Tien jaar geleden lag dat percentage nog op 76%. Groningen scoort daarmee samen met de provincies Drenthe en Limburg het hoogst in Nederland. Binnen de bebouwde kom ligt het gordelgebruik lager (91%) dan buiten de bebouwde kom (98%). Verder heeft van de bijrijders in 2002 93% de gordel om. Uit het genoemde blijkt dat er een duidelijk verband is tussen het aantal bestuurders dat de gordel draagt en bijrijders/voorpassagiers. Heeft men een voorpassagier in de auto, dan draagt de bestuurder zelf vaker de gordel, en vise versa.

Uit het genoemde onderzoek blijkt dat in Groningen de passagiers achter in de auto de gordel beduidend minder vaak dragen dan in de rest van het land. Buiten de bebouwde kom ligt het percentage op 31%. Binnen de bebouwde kom heeft 25% van de passagiers op de achterbank de gordel om. In Zeeland zijn die percentages bijvoorbeeld 65% en 63%. Er bestaat een duidelijke relatie tussen het gordelgebruik door de bestuurder en de achterpassagiers: heeft de bestuurder de gordel om, dan doet men hem achterin ook sneller om.

De controles in deze meimaand staan niet op zichzelf. De politie controleert het hele jaar op het gebruik van de gordel. Zo werden in 2003 met de reguliere politie-inzet 7179 bekeuringen uitgedeeld. Daarnaast maakte het verkeershandhavingsteam dat in 2002 speciaal voor de verkeerscontroles werd aangesteld, in 2003 ook nog 4665 processen-verbaal op.