VVD



Nieuws

29 apr 2004 - Multinationale Orion-groep en daarmee Tweede-Kamerfractie openhouden Valkenburg onhaalbaar

VVD-Defensiewoordvoerder Hans van Baalen heeft, met pijn in het hart, moeten constateren dat het opzetten van een multinationale groep Orion-patrouillevliegtuigen, binnen de financiële kaders van het regeeraccoord, geen begaanbare weg is. Minister Henk Kamp van Defensie weigerde politieke verantwoordelijkheid te dragen voor een verder uitstel van de verkoop van de Nederlandse Orion-vloot aan Duitsland en Portugal. Hiermee vervalt ook de mogelijkheid van een publiek-private samenwerking op Marine Vliegkamp Valkenburg.

De VVD is steeds een voorstander geweest van een multinationale Orion-groep, gekoppeld aan publiek-private en civiel-militaire samenwerking op Valkenburg. Hiertoe heeft de VVD diverse initiatieven genomen, waaronder een heroverweging door Defensie, vragenrondes, werkbezoeken, een hoorzitting en een afrondend parlementair debat. Deze mogelijkheid is, helaas, onhaalbaar gebleken. Coalitiepartijen CDA, VVD en D66 en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP trokken deze conclusie, gisteravond, aan het einde van het debat met minister Henk Kamp van Defensie en staatssecretaris Melanie Schultz van Verkeer en Waterstaat.

De bestemming van het terrein van Vliegkamp Valkenburg is onderdeel van nadere besluitvorming in het kader van de Ruimtelijke Ordening, onder andere op basis van de Nota-Ruimte van minister Sybilla Dekker van VROM en provinciale bestemmingsprocedures.

De VVD is geen voorstander van een nationale Orion-optie op vliegbasis Eindhoven of Woensdrecht omdat daardoor additionele ingrijpende bezuinigingen met extra ontslagen noodzakelijk zijn, terwijl minister Kamp de Kamer onomwonden heeft gegarandeerd dat in adequate vervangende capaciteit wordt voorzien, zowel tijdens vredesoperaties, als in het Caraïbisch Gebied.

De VVD betreurt de uitkomsten van van het debat, zijnde verkoop van de Orions en sluiting van Valkenburg, maar kon geen verantwoordelijkheid nemen voor een andere keuze, gezien de daarmee samenhangende politieke en financiële consequenties. De VVD heeft groot respect voor het personeel van de Groep Marine Patrouillevliegtuigen (MARPAT) en Marine Vliegkamp Valkenburg. Deze uiterst loyale en gemotiveerde defensiemedewerkers hebben zich steeds met hart en ziel voor het behoud van hun krijgsmachtonderdeel ingezet.

U kunt reageren via de email: j.vbaalen@tweedekamer.nl