Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 mei 2004


Vragen van Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie


over foto s van mishandelde gevangenen in Irak


* Welk oordeel hebt u over de weerzinwekkende foto s van vorige week en vandaag in de Washington Post, waarin mishandelde en vernederde gevangenen in Irak te zien zijn?


* Op welk moment was u op de hoogte van misstanden in gevangenissen voor Irakezen en welke rol heeft daarbij informatie van het Rode Kruis gespeeld?


* Welke contacten hebben over de situatie van Iraakse gevangenen plaatsgevonden met de Amerikaanse en Britse autoriteiten van de bezettingsmacht?


* Welke maatregelen zijn genomen om de in bewaringsstelling van door Nederlanders gearresteerde Irakezen correct te doen verlopen?


* Hoe verklaart u deze misstanden en op welke wijze en wanneer zult u de handelwijze van de Amerikaanse en Engelse militairen publiekelijk en scherp veroordelen?


* Zijn of worden er door de Nederlandse troepen gevangenen aan de Britse en Amerikaanse bezettingsmacht overgedragen en wat is nu precies de positie van deze gevangenen?


* Hoe kunt u verzekeren dat de overdracht van Iraakse verdachten aan de bezettingsmacht voldoet aan de Geneefse Conventie? Welke maatregel stelt u daarvoor voor? Wordt per direct voorkomen dat gevangenen worden overgedragen totdat dit verzekerd is?