Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Informatiemanagement - parlementair - Antwoorden op kamervragen over SAP-departementen

Antwoorden op kamervragen over SAP-departementen

29 april 2004

Vragen van het lid Externe link Haverkamp (CDA) aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over SAP-departementen. (Ingezonden 6 april 2004)
---


1. Vraag Bent u bekend met het artikel «het SAP voor en SAP na is bij het Rijk» uit de Automatisering Gids van 12 maart 2004?


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Klopt de stelling in het artikel dat het SSC-HRM niet langer meer gaat over de integrale aanpak van het HRM-traject, maar «slechts» over de vervanging van de «payroll» en dat dit veroorzaakt wordt door het feit dat vooral de «SAP-departementen» een deel van de HRM-werkzaamheden en toepassingen in eigen huis willen houden? Zo ja, is deze aanpak te rijmen met het maken van een efficiëntie- en kwaliteitsslag en wat er voor nodig is om deze slag efficiënter te maken?


2. Antwoord De stelling klopt niet. De aanbesteding en ontwikkeling van het SC HRM vinden plaats conform het kabinetsbesluit tot oprichting van een Shared Service Center HRM voor Personeelsregistratie en Salarisadministratie (TK 2002-2003, 28610, nr. 2). Er hebben zich geen inhoudelijke wijzigingen in de scope van de dienstverlening en het voorgenomen proces voorgedaan. De overige elementen van vraag 2 zijn derhalve niet aan de orde.


3. Vraag Hoe kijkt u aan tegen het feit dat het ministerie van Financiën een Facilitair Salaris Centrum (FSC) opricht en dat dit zijn diensten aanbiedt aan andere ministeries? Is er op dit moment een overheidsbrede beleidsregel «hoe om te gaan met inbesteden»? Zo ja, wilt u deze aan de Kamer toesturen? Zo neen, bent u voornemens deze op te stellen?


3. Antwoord De oprichting van het FSC beoordeel ik als positief. De werkzaamheden van het FSC sluiten uitstekend aan bij de doelstelling van het SSC HRM. Door integratie van FSC en SSC HRM ontstaan zowel in technisch, organisatorisch als continuïteits opzicht een verlaging in de kosten en een versnelling van de realisatie van zakelijke dienstverlening op het terrein van personeelsregistratie en salarisadministratie voor de Rijksoverheid.

Ten aanzien van inbesteding geldt voor de rijksdienst het besluit Vaststelling aanwijzingen inzake verrichten marktactiviteiten door organisaties binnen de rijksdienst (Staatscourant 1998, nr. 95/pag.8).
---

---

---

---