Time : 4:51:18 PM
Date : Thursday, May 06, 2004
Sender Name: Nuon

Windpark in de Antwerpse haven

Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen en Havenschepen Leo Delwaide gaven vandaag het officiële startschot voor de bouw van de eerste twee windmolens in het havengebied. In juni 2003 ondertekenden Vleemo N.V. en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een akkoord voor de ontwikkeling van een windmolenpark met een potentieel van minimaal 38 windmolens (90MW).

Vleemo realiseert dit windproject samen met Nuon.

Het windmolenpark in het Antwerps havengebied zal het grootste windmolenpark op land in België zijn. De keuze voor de bouw van dit windmolenpark in de Antwerpse haven is een duidelijk gemotiveerde keuze omwille van volgende redenen:

- het windpark staat aan land, de technologie heeft zich bewezen en staat reeds ver in de leercurve.

- het windproject is een grootschalig project dat maatschappelijk verantwoord is want het is opgesteld in industriegebied, (bovendien opgesteld in een windrijk gebied) wat het project energetisch en economisch rendabel maakt.
Bij de totale uitvoering van het project is een totale investering gemoeid van 100 miljoen euro.

Indien het totale project uitgevoerd wordt zoals gepland, verdrievoudigt het park het opgestelde windvermogen in Vlaanderen. De investering in het Antwerpse windmolenpark zal de doelstellingen van de Vlaamse en Belgische overheden op het gebied van hernieuwbare energie dus in belangrijke mate ondersteunen.
Vlaanderen stelde een doelstelling op van 6% hernieuwbare energie tegen 2010. Het havenproject vult reeds 1% van deze doelstelling in. Uitgedrukt in aantal gezinnen stelt Vlaanderen opwekking van groene elektriciteit voor 200.000 huishoudens voorop. Het windpark zal bij volledige invulling elektriciteit leveren aan 74.000 gezinnen. Verder realiseert het windpark een primaire energiebesparing van 44.000 ton kolen en 22.000.000m3 aardgas.

Maandag werd gestart met de bouw van de eerste twee windmolens, de vergunningen werden reeds aangevraagd voor de volgende 8. De in dienstname van deze 8 molens is voorzien voor september 2005. Het volledige project kan tegen eind 2007 gerealiseerd zijn mits de nodige vergunningen worden verkregen.

Over het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is een autonoom gemeentebedrijf. Het staat in voor de planning, de uitbouw, de modernisering en het onderhoud van de haveninfrastructuur en biedt een aantal dienstverlenende functies zoals slepen, baggeren en ter beschikking stellen van vlot- en walkranen. Het Havenbedrijf is verantwoordelijk voor een vlot en veilig scheepvaartverkeer binnen het dokkencomplex en verzekert de bediening van bruggen en sluizen. Het Gemeentelijk Havenbedrijf realiseert een omzet van om en bij de 200 miljoen euro en stelt ongeveer 1600 mensen tewerk. Het Havenbedrijf tracht een voortrekkersrol te vervullen inzake duurzame havenontwikkeling.

Over Vleemo n.v.

Vleemo n.v. staat voor Vlaamse Ecologie-, Energie- en MilieuOnderneming en is een onderneming die werd opgericht in 1999. Zij heeft zich vanaf haar bestaan gespecialiseerd in het onderzoek naar en de realisatie van alternatieve energievormen. Met ondersteuning van een aantal financiële partners kandideerde Vleemo voor de rol van ontwikkelaar van het voormelde windmolenpark. Vleemo n.v. zal in dit kader nauw samenwerken met toonaangevende ondernemingen gespecialiseerd in verschillende deelaspecten aangaande duurzame energie.
In haar streven naar een optimalisering van structuur en kennis is Vleemo n.v. een joint venture geworden van de oorspronkelijke aandeelhouders en Nuon Belgium n.v.

Over Nuon n.v.

Internationaal gezien is Nuon niet aan zijn proefstuk toe. Het project is gebaseerd op de expertise die werd opgedaan in de haven van Amsterdam. Nuon installeerde reeds voor ongeveer 500 megawatt duurzame productie waarvan de helft in Nederland; ingevuld door ongeveer 90% aan windmolens (38 windparken!) en 10% aan andere hernieuwbare productie- eenheden: 7% waterkrachtcentrales (7 centrales), 3% zon (600 zonne-energieprojecten), bio-energie en aard- en omgevingswarmte.
Kortom, Nuon is koploper op het gebied van duurzame energie en zij brengt dan ook graag de know-how inzake windenergie over naar Antwerpen.

Nuon is als volledige nieuwkomer gestart met haar activiteiten op de Vlaamse markt bij de vrijmaking van de professionele markt op het eind van het jaar 2002. In de korte tijdspanne van minder dan 2 jaar heeft Nuon als leverancier reeds 250.000 aansluitingen op haar naam staan. Grote bedrijven maar ook particulieren hebben bewust gekozen voor de positieve energie van Nuon.
Nuon heeft bewezen een solide partner te zijn die duidelijk bouwt aan de realisatie van de initieel gezette doelstellingen: Nuon wil een toonaangevende leverancier op de Belgische energiemarkt worden door het verwerven van een belangrijke klantenbasis voor elektriciteit en aardgas én door te investeren in duurzame productie-capaciteit. De realisatie van dit windmolenpark staat dan ook symbool voor de duurzame verankering van Nuon in Vlaanderen en binnen afzienbare termijn ook in Brussel en Wallonië.