OPEN UNIVERSITEIT NEDERLAND
http://www.ou.nl

Nieuwe hoogleraar voor professionalisering van de leraar wisku

Het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft dr. G. (Bert) Zwaneveld met ingang van 1 mei 2004 benoemd als full-time hoogleraar 'professionalisering van de leraar in het bijzonder in wiskunde- en informaticaonderwijs'. De onderwijs- en onderzoeksactiviteiten van deze leerstoel liggen op het gebied van ontwerpen en ontwikkelen van (afstands)onderwijs in het wiskunde- en informaticaonderwijs waarbij de inzet van digitale hulpmiddelen wordt betrokken. De leerstoel is ingesteld voor vijf jaar en is gepositioneerd binnen het Ruud de Moor Centrum van de Open Universiteit Nederland.

Bert Zwaneveld is in 1971 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam als wiskundige en werkt sinds 1986 bij de Open Universiteit Nederland, eerst als cursusteamleider en vanaf 1994 als universitair hoofddocent bij de faculteit Informatica. In 1999 promoveerde hij op het proefschrift over het structureren van wiskundige competenties. Sinds 1998 is Zwaneveld voorzitter van een consortium van 12 universiteiten en hogescholen dat de omscholing tot 1e graads docent informatica verzorgt. Daarnaast is hij voorzitter van de vaksectie wiskunde-A havo/vwo van de CEVO Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven). Van 1999 tot mei 2004 was Zwaneveld voorzitter van de Commissie voor de Examens van de Open Universiteit en was hij in die hoedanigheid nauw betrokken bij de invoering van de bachelor-masterstructuur.

Bijdrage aan de aanpak van het lerarentekort
De Open Universiteit levert met haar specifieke expertise in begeleid afstandsonderwijs een bijdrage aan de aanpak van het lerarentekort. De instelling is door minister Van der Hoeven (OCenW) gevraagd het opleidingstraject voor zij-instromers in het onderwijs te verbeteren. Deze taak is ondergebracht in het Ruud de Moor Centrum. Samen met de lerarenopleidingen en scholen ontwikkelt de Open Universiteit een instrumentarium voor het leren-op-de-werkplek. Dit doet de Open Universiteit samen met haar partners door:

- het bevorderen van de instroom van nieuwe doelgroepen, in het bijzonder zij-instromers,

- het ondersteunen van beginnende leraren in hun beroepsuitoefening,
- de bestrijding van uitval, zowel van zij-instromers als van (beginnende en ervaren) leraren,

- verhoging van de reguliere instroom, en

- de vernieuwing van de opleidingen (flexibilisering en maatwerk).