European Commission

P/04/55

Brussel, 4 mei 2004

9074/2/04 (Presse 139)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie inzake intimidatie door de Belarussische autoriteiten in verband met de uitbreidingsfestiviteiten in Minsk

De missiehoofden van de EU in Minsk hadden afgesproken op 30 april de toetreding van de zes in Minsk vertegenwoordigde nieuwe lidstaten tot de Europese Unie te vieren. Het programma voor deze viering van de uitbreiding omvatte een voor het publiek toegankelijk gala waarbij er een optreden door jonge Europese circussterren zou plaatsvinden. Dit openbaar evenement zou beginnen met de vertoning op een scherm van een boodschap van de voorzitter van de Commissie, Romano Prodi. Het moest evenwel op het laatste ogenblik worden geannuleerd omdat de hiervoor benodigde administratieve vergunningen niet van de Belarussische autoriteiten waren ontvangen.

De Europese Unie betreurt dat waarschijnlijk de enige evenementen die op 1 mei zullen plaatsvinden beperkt zullen zijn tot de ambassadeterreinen en derhalve niet het brede publiek van Belarus kunnen bereiken. Zij kan niet begrijpen waarom de vergunningen niet zijn afgegeven en vraagt zich af of deze weigering strookt met de hernieuwde bevestiging door de hoogste staatsautoriteit van de wens van Belarus "om niet slechts goede betrekkingen maar zeer goede betrekkingen met de Europese Unie te onderhouden" (rede tot de leden van het parlement van Belarus op 14 april 2004).

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, en de landen van het stabilisatie- en associatieproces Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int