Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
IZ. 2004/1105
datum
06-05-2004

onderwerp
Landbouw- en Visserijraad 26-27 april 2004 - Verslag TRC 2004/3438

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 26 en 27 april jongstleden vond in Luxemburg een vergadering plaats van de Raad van Ministers van Landbouw en Visserij van de Europese Unie. Hierbij informeer ik u over het verloop van deze Raad.

De Raad is er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over het voorstel voor een verordening inzake het welzijn van dieren tijdens transport. De tegenstellingen tussen de lidstaten over met name de rij- en rusttijden bleken onoverbrugbaar. Nu in navolging van het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid ook de Raad zich niet met gekwalificeerde meerderheid uitgesproken heeft voor of tegen de toelating van de genetisch gemodificeerde maïslijn Bt11, lijkt de weg vrij voor de Commissie om de toelating goed te keuren en het zes jaar oude 'de facto' moratorium op toelating van nieuwe genetisch gemodificeerde levensmiddelen op korte termijn te doorbreken. Onder het agendapunt diversen is gesproken over het te hoge dioxineniveau in de Oostzee, voorstellen voor de etikettering en vaststelling van drempelwaarden voor de onbedoelde aanwezigheid van genetisch gemodificeerde organismen in zaaizaad en de problemen die de toetredende landen hebben met het opstellen van de lijsten met hoeveelheden openbare voorraden.

In tegenstelling tot wat ik u eerder heb medegedeeld in mijn brief met de geannoteerde agenda van deze Raad, is niet gesproken over een veterinaire samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Russische Federatie. Over het voorstel tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen (MRL's) in producten van plantaardige en dierlijke oorsprong en het voorstel voor een verordening inzake voorschriften voor diervoederhygiëne was reeds eerder op ambtelijk niveau overeenstemming bereikt. Deze punten stonden derhalve als A-punten geagendeerd.

datum
06-05-2004

kenmerk
IZ. 2004/1105

bijlage

Goedkeuring van de lijst met A-punten

De Raad heeft voorzover het landbouw en visserij aangaat, een zestiental voorstellen van de Europese Commissie als zogenaamd A-punt, dat wil zeggen zonder discussie, aangenomen. Voor een overzicht van deze voorstellen wil ik verwijzen naar de bijlage.

Het welzijn van dieren tijdens transport

Ondanks de intentie en inspanningen van het Ierse voorzitterschap om voor 1 mei de definitieve besluitvorming over het voorstel voor een verordening inzake het welzijn van dieren tijdens transport af te ronden, moest de voorzitter na een ronde van bilaterale gesprekken tot zijn grote spijt en teleurstelling constateren dat de standpunten van de lidstaten nog zover uit elkaar lagen, dat een breed gedragen compromis op dat moment niet mogelijk was. Met name op het punt van de rij- en rusttijden bleken de verschillende opvattingen tussen enerzijds de zuidelijke lidstaten en anderzijds de noordelijke lidstaten onverenigbaar. De voorzitter kon in deze impasse niet anders dan concluderen dat verdere discussie de lidstaten niet dichter bij elkaar zou brengen.

Ik betreur het ten zeerste dat we er niet in zijn geslaagd een voor alle partijen aanvaardbaar compromis over een substantiële verbetering van de vervoersomstandigheden voor vee te realiseren. Dit betekent dat het status-quo voorlopig wordt gehandhaafd en de dieren per saldo verloren hebben. Op dit moment beraad ik me of het zinvol is om de discussie over het voorstel onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie op te pakken.

Toelating genetisch gemodificeerde suikermaïs (Bt11)

Aan de Raad lag ter besluitvorming een ontwerpbeschikking voor inzake toelating van de genetisch gemodificeerde maïslijn Bt11 voor humane consumptie. Nadat in december 2003 het Permanent Comité voor de Voedselketen en Diergezondheid bij gebrek aan een gekwalificeerde meerderheid geen advies over de toelating kon uitbrengen, heeft de Europese Commissie volgens de procedure in de verordening (de zogenaamde comitologie-procedure) de ontwerpbeschikking neergelegd bij de Raad. Ook in de Raad bleek geen gekwalificeerde meerderheid te bestaan voor het toelaten dan wel verbieden van het in de handel brengen van deze maïssoort. Dit betekent dat het nu aan de Europese Commissie is om een besluit te nemen. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Commissie binnen de gestelde periode van drie maanden positief zal besluiten over de beschikking en de toelating goedkeurt. Hiermee zal het zes jaar oude 'de facto' moratorium op toelating van nieuwe genetisch gemodificeerde levensmiddelen worden opgeheven.

Zoals aangegeven in mijn brief van 19 april jl. met de geannoteerde agenda van de Raad, is mijns inziens voldaan aan alle voorwaarden van het toetsingskader voor voedselveiligheid en kan de maïslijn veilig en onder de bestaande etiketteringsvoorschriften op de markt worden gebracht. Ik heb derhalve het eerder door Nederland ingenomen standpunt bevestigd. In dit verband heb ik wel mijn bezorgdheid uitgesproken over de markttoelating van genetisch gemodificeerde dieren en de Commissie opgeroepen om op korte termijn op communautair niveau te komen tot een toetsingskader voor de ethische aspecten van genetische modificatie van dieren voor voedselproductie, vermaak en sport. De Commissie heeft nota genomen van mijn verzoek.

Diversen

a) Te hoge dioxineniveau's in de Oostzee

De Deense minister heeft in de Raad aandacht gevraagd voor de problematiek van het (te) hoge dioxinegehalte in zalm gevangen in de Oostzee. Volgens Denemarken is dioxinevervuiling een 'gezamenlijk Europees probleem'. De minister heeft dan ook gepleit voor een gezamenlijke benadering van het probleem.

b) Genetisch gemodificeerde organismen in zaaizaad

Denemarken en Oostenrijk vroegen de Commissie naar de voorstellen voor de etikettering en vaststelling van drempelwaarden voor de onbedoelde aanwezigheid van genetisch gemodificeerde organismen in zaaizaad van conventionele gewassen. Beide landen pleitten daarbij voor een maximale waarde van 0,1 procent. Het Wetenschappelijk Comité voor planten van de Commissie adviseert, afhankelijk van het type gewas, drempelwaarden van 0,3 procent, 0,5 procent of o,7 procent. Commissaris Byrne zei op korte termijn met voorstellen te zullen komen.

c) Overgangsmaatregelen voor het handelsverkeer van landbouwproducten wegens de toetreding van de tien nieuwe lidstaten

In een korte verklaring vroeg Slovenië aandacht voor de hoge administratieve en financiële lasten waarmee niet alleen Slovenië maar ook andere toetredende lidstaten worden geconfronteerd bij het opstellen van de lijsten met hoeveelheden openbare voorraden van nader gespecificeerde goederen. Deze maatregel beoogt speculatieve handelsstromen in de aanloop naar de toetreding te ontmoedigen door de 'heffing van afschrikkende belastingen' op bovengemiddelde voorraden. Het land verzocht de Commissie de lijst in te korten.

Vergaderrooster

Van 11 tot en met 13 mei aanstaande komen de Ministers van Landbouw van de Europese Unie bijeen in Killarney, Ierland, voor de Informele landbouwraad.
De eerstvolgende reguliere zitting van de Raad is gepland op 24 mei te Brussel.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

datum
06-05-2004

kenmerk
IZ. 2004/1105

bijlage

Bijlage 1

Lijst met aangenomen A-punten op het gebied van LNV:

- Aanneming van de richtlijn van de Raad tot vaststelling van veterinairrechtelijke voorschriften voor de invoer in en doorvoer via de Gemeenschap van bepaalde levende hoefdieren, en tot wijziging van de Richtlijnen 90/426/EEG en 92/65/EEG en tot intrekking van Richtlijn 72/462/EEG (WB)

- Aanneming van het besluit van de Raad betreffende het standpunt van de Gemeenschap met betrekking tot de wijziging van aanhangsel 5 van bijlage 11 van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten

- Aanneming van de verordening van de Raad betreffende maatregelen op het gebied van de bijenteelt

- Aanneming van de verordening van de Raad tot vaststelling van een communautair programma inzake de instandhouding, de karakterisering, de verzameling en het gebruik van genetische hulpbronnen in de landbouw

- Aanneming van het besluit van de Raad betreffende de sluiting van overeenkomsten in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en Barbados, Belize, de Republiek Congo, Fiji, de Coöperatieve Republiek Guyana, de Republiek Ivoorkust, Jamaica, de Republiek Kenia, de Republiek Madagaskar, de Republiek Malawi, de Republiek Mauritius, de Republiek Oeganda, de Republiek Suriname, Sint-Christopher en Nevis, het Koninkrijk Swaziland, de Verenigde Republiek Tanzania, de Republiek Trinidad en Tobago, de Republiek Zambia en de Republiek Zimbabwe enerzijds, en de Republiek India anderzijds, inzake de gegarandeerde prijzen voor rietsuiker voor de leveringsperiodes 2003/04 en 2004/05

- Aanneming van de verordening van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling inzake de voorlopige toepassing van de wijzigingen in het Protocol tot vaststelling van de voor de periode van 16 juni 2001 tot en met 15 juni 2006 geldende vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie als bedoeld in de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Regering van de Republiek Guinee-Bissau inzake de visserij voor de kust van Guinee-Bissau en in het Besluit van de Raad van 26 februari 2001 tot vaststelling van voorwaarden waaronder aan Guinee-Bissau financiële steun op visserijgebied wordt toegekend

- Aanneming van het besluit van de Raad inzake de toetreding van de Gemeenschap tot het Verdrag inzake de instandhouding en het beheer van over grote afstanden trekkende visbestanden in het westelijke en centrale deel van de Stille Oceaan

- Aanneming van de verordening van de Raad betreffende de sluiting van het Protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie bedoeld in de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en de regering van de Republiek Guinee inzake de visserij voor de kust van Guinee, voor de periode van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2008

- Aanneming van de verordening van de Raad houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 973/2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden

- Aanneming van de verordening van de Raad houdende wijziging van Verordening (EG) nr. 1936/2001 tot vaststelling van controlemaatregelen voor de visserij op bepaalde bestanden van over grote afstanden trekkende vissoorten

- Aanneming van de verordening van de Raad inzake beheersmaatregelen voor de duurzame exploitatie van visbestanden in de Middellandse Zee en tot wijziging van de Verordeningen (EEG) nr. 2847/93 en (EG) nr. 973/2001
- Toetreding van Malta

- Aanneming van de verordening van de Raad tot vaststelling van maatregelen betreffende de incidentele vangsten van walvisachtigen bij de visserij en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 88/98

- Aanneming van de verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake officiële controles op de naleving van de wetgeving inzake diervoeders en levensmiddelen en de voorschriften inzake diergezondheid en dierenwelzijn

- Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in producten van plantaardige en van dierlijke oorsprong (politiek akkoord)

- Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van voorschriften voor diervoederhygiëne (politiek akkoord)

- Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 571/88 van de Raad houdende organisatie van communautaire enquêtes inzake de structuur van de landbouwbedrijven na de uitbreiding (Politiek akkoord)

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Landbouw- en Visserijraad 26-27 april 2004 - Verslag (PDF-formaat, 76 kB)

up Reageren
Homepage

---