Time : 5:56:38 PM
Date : Thursday, May 06, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Minister van Binnenlandse Zaken Dewael wenst geen verbod op Vlaamse en Waalse vlaggen in de voetbalstadions

Minister van Binnenlandse Zaken Dewael wenst te benadrukken dat er geen algemeen verbod komt op het gebruik van Vlaamse of Waalse vlaggen in de voetbalstadions, zoals door sommige media werd aangekondigd.

In antwoord op een parlementaire vraag heeft de minister enkel gesteld dat de clubs spandoeken of vlaggen kunnen verbieden op basis van hun reglement van inwendige orde, net zoals zij dit kunnen doen voor het binnenbrengen van andere voorwerpen. Ook op bijvoorbeeld festivalweides kan de organisator het binnenbrengen van bepaalde voorwerpen verbieden.

Bij sommige clubs wordt er een verbod gehanteerd op het binnenbrengen van de Vlaamse en Waalse vlag. Dit dient dan wel te worden opgenomen in het reglement van inwendige orde, en wie dit reglement overtreedt riskeert een burgerrechtelijk stadionverbod. Tot op heden is dit nog niet voorgevallen. Het binnenbrengen van bepaalde vlaggen of spandoeken is in elk geval niet verboden door de voetbalwet, tenzij het zou gaan om spandoeken met bijvoorbeeld provocerende of racistische inslag. Minister Dewael wenst te benadrukken dat hij de Vlaamse of Waalse vlag in dat kader uiteraard niet provocerend vindt.

De minister van Binnenlandse Zaken is wel de mening toegedaan dat alle clubs een uniform reglement van inwendige orde moeten hanteren, waarbij dit op dezelfde manier wordt toegepast voor de thuissupporters en de bezoekende supporters. Op die manier weten de supporters waar ze zich dienen aan te houden en ontstaat er geen gevoel van "twee maten en twee gewichten". Dit uniform reglement werd reeds diverse malen gevraagd aan de Belgische Voetbalbond. De Minister is daarbij voorstander van een eerder permissief reglement, waarbij wel sanctionerend kan opgetreden worden ten aanzien degenen die hier misbruik van zou maken.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41