Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Afrika

Afdeling Midden- en Oost-Afrika (DAF/MA)

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 6 mei 2004

Behandeld


- M. van Renssen


Kenmerk


- DAF-336/04

Telefoon


- 070 348 65 56


Blad


- 1/3

Fax


- 070 348 66 07


Bijlage(n)


- - marieke-van.renssen@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vande leden Van der Staay, Koenders, Huizinga-Heringa en Karimi over godsdienstvrijheid in Eritrea


-

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking,de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Van der Staay, Koenders, Huizinga-Heringa en Karimiover - godsdienstvrijheid in Eritrea. Deze vragen werden ingezonden op - 15 april 2004met kenmerk - 2030412740. - De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Van Ardenne ­ Van der Hoeven, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op de vragen van de kamerleden Van der Staay, Koenders, Huizinga-Heringa en Karimi over godsdienstvrijheid in Eritrea

Vraag 1-

Bent u op de hoogte van de uitspraken van president Afwerki van Eritrea bij de installatie van de nieuwe Eritrees-Orthodoxe patriarch op 5 maart 2004 over het niet tolereren van onafhankelijke religieuze groepen en individuen die niet behoren tot de vier erkende religies in Eritrea? Kent u de berichten over de arrestaties van complete gezinnen van evangelicale christenen in de achterliggende weken, in opdracht van de president?-

Antwoord

Ik ben ervan op de hoogte dat president Isaias op 5 maart uitspraken heeft gedaan over het niet tolereren van activiteiten van bepaalde religieuze groepen en individuen. Sinds maart 2003, en ook de afgelopen weken, hebben ons diverse malen berichten bereikt van arrestaties van evangelische christenen, waaronder gezinnen. Of deze arrestaties hebben plaatsgevonden in opdracht van de president, kan niet worden bevestigd.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de recente ontwikkelingen, mede in het licht van de regeringsverordening uit 2002 die onafhankelijke protestantse denominaties verbood erediensten te beleggen? Is er sprake van een permanent zorgwekkende situatie, of van verslechtering?

Antwoord-

In mei 2002 heeft de Eritrese regering alle leiders van de religieuze groeperingen die niet tot de vier belangrijkste godsdiensten in Eritrea behoren te kennen gegeven dat zij zich moesten laten registreren, alvorens zij hun geloof konden praktiseren. Tot nader order zijn de kerken en gebedsruimtes van deze groepen sinds die tijd gesloten en zijn erediensten verboden. Tot op heden heeft geen van deze religieuze groepen zich

(kunnen) laten registreren, gedeeltelijk omdat de eisen om daaraan te voldoen zeer ver gaan. Bovendien lijkt het er op dat de overheid hieraan niet graag meewerkt. In die zin is er geen sprake van verbetering sinds mei 2002.

Vraag 3

Heeft u, via de geëigende diplomatieke kanalen, in de achterliggende jaren initiatieven genomen om de Eritrese regering aan te spreken op het beleid inzake niet geregistreerde religieuze groeperingen?

Antwoord

Zowel bilateraal als in EU-kader is de Eritrese regering, via de geëigende diplomatieke kanalen en op alle niveaus, regelmatig aangesproken op haar beleid inzake niet-geregistreerde religieuze groeperingen. De zorgwekkende situatie op het gebied van godsdienstvrijheid is een belangrijk onderdeel van de politieke dialoog die de EU ter plaatse met de Eritrese autoriteiten voert.

Vraag 4

Bent u bereid, gezien de toezegging dat de Nederlandse regering zich in de betrekkingen met Eritrea mede zal richten op mensenrechten- 2, u duidelijk uit te spreken jegens de Eritrese regering over de in vraag 1 genoemde feiten?

Antwoord-

Ja, dat is in de afgelopen weken diverse malen gebeurd, zowel bilateraal als in EU-kader.

Ook heeft de minister voor Ontwikkelingssamenwerking haar aanwezigheid in Asmara voor het bezoek van de EU-Troika op 3 april jl. aangegrepen om deze kwestie aan de orde te stellen. Voor het verslag van dit bezoek verwijs ik u naar de brief met kenmerk DAF 300/04 inzake het 'verslag van mijn bezoek aan Eritrea en Ethiopië.' Deze is op 3 mei jl. door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan de Voorzitter van de Kamer gestuurd.


- Reformatorisch Dagblad, 25 maart 2004 'Eritrea pakt opnieuw christenen op'. 'Entire families of evangelicals arrested', - www.opendoorsuk.org.uk/news/, 24 maart 2004.


- 2Kamerstuk 29 237/22 831,nr 6, Hoorn van Afrika-notitie, 13 februari jl.

===