Koninklijke bibliotheek

Dossier Thea Beckman (1923-2004)

Kruistocht in spijkerbroek / Thea Beckman, 1973

Lezen over Thea Beckman / Marlene Lunter, 1997

Gekaapt! / Thea Beckman, 2003

Triomf van de verschroeide aarde / Thea Beckman, 1977

Een bos vol spoken / Thea Beckman, 1988

Wij zijn wegwerpkinderen / Thea Beckman, 2001

Literatuur


* Titels van Thea Beckman

* Titels over Thea Beckman

* Vertalingen

Bij de verschijning van haar nieuwste boek Gekaapt in 2003, gaf Thea Beckman in verschillende interviews aan dat het waarschijnlijk haar laatste boek zou zijn. Dat voorgevoel bleek juist: op 5 mei 2004 overleed zij op 80-jarige leeftijd. De schrijfster werd vooral bekend door haar historische jeugdromans, waarvan Kruistocht in Spijkerbroek de bekendste is.

Thea Beckmann werd in 1923 geboren in Rotterdam als Theodora Petie. Het gezin had het financieel niet breed, omdat haar vader tijdens de crisisjaren zijn baan bij de Holland-Amerikalijn verloor. Na een weinig succesvolle opleiding tot naaister, ging ze uiteindelijk naar de MULO. Omdat er geen geld was voor een vervolgopleiding, ging ze na haar schooltijd aan het werk op een kantoor. Na haar huwelijk met Dick Beckmann in 1945 stopte ze met deze werkzaamheden. Wel begon ze toen al snel, tussen het opvoeden van hun drie kinderen en het huishouden door, stukken te schrijven voor jeugdtijdschriften als Kris Kras en Taptoe, maar ook voor de Haagse Post. Ze debuteerde in 1958 met een boek voor volwassenen, Anjers voor Adèle. Deze roman was geen succes en zij legde zich daarom toe op het schrijven van kinderboeken. Als schrijversnaam koos ze, zo vlak na de oorlog, op verzoek van haar uitgevers voor Beckman, in plaats van Beckmann.

Pas in de jaren zeventig, toen haar kinderen al wat ouder waren, kwam haar schrijverscarrière echt op gang. Een boek dat ze las over kinderkruistochten, leidde ertoe dat ze zich in de middeleeuwen ging verdiepen. Ze reisde naar relevante locaties in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië en las veel over het dagelijks leven in die tijd. Het verschijnen van Kruistocht in Spijkerbroek in 1973 betekende een doorbraak. Van dit boek verscheen in 2003 de zeventigste druk, er werden in totaal meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht. Beckman was ondertussen bezig om de in haar jeugd gemiste kansen alsnog te realiseren. Zij behaalde in 1975 haar atheneumdiploma en ging daarna studeren. Op haar 58ste , in 1981, behaalde ze haar doctoraal in de sociale psychologie met een scriptie over de invloed van jeugdboeken op kinderen. Die invloed bleek overigens uit de scriptie maar marginaal te zijn.

Na Kruistocht in Spijkerbroek volgden de boeken elkaar in hoog tempo op. Tussen 1976 en 1978 schreef ze de succesvolle trilogie over de honderdjarige oorlog in Frankrijk: Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroeide aarde en Het Rad van Fortuin. Voor die boeken deed Thea Beckman uitgebreid archiefonderzoek. Eind jaren tachtig verliet Beckman het verleden om aan een serie over de toekomst te werken. De trilogie over Thule bestond uit drie delen: De kinderen van Moeder Aarde, Het Helse paradijs en Het gulden vlies van Thule. Het boek had, zoals veel eerdere boeken van Beckman, een uitgesproken feministisch karakter. Zeshonderd jaar na de Derde Wereldoorlog hebben de vrouwen de macht in Thule, omdat mannen hebben aangetoond dat zij machtswellustelingen zijn.

Beckman heeft zich tussendoor ook nog aan een aantal andere genres gewaagd: eigentijdse verhalen over gebroken gezinnen als Wij zijn wegwerpkinderen en Mijn vader woont in Brazilië en voor jonge kinderen Een bos vol spoken.
Beckman verkocht tijdens haar leven 1,75 miljoen boeken en werd in vele talen vertaald. Ze won een groot aantal prijzen, waaronder de Gouden Griffel in 1974 voor Kruistocht in Spijkerbroek. Toch heeft ze de grootste prijs in kinderboekenland, de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, nooit gewonnen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de kritiek van literaire critici op haar 'bordkartonnen karakters' en slechte stijl. Er was een groot verschil in waardering tussen volwassen juryleden en de jeugd zelf. Beckman zelf vond dat ze zich met alle erkenning van haar lezers, bijvoorbeeld in de prijzen van de Nederlandse Kinderjury, maar niet al te veel moest aantrekken van het gebrek aan officiële erkenning. Haar belang in het stimuleren van de belangstelling van kinderen voor de geschiedenis werd wel bekroond met de Huib de Ruyter-prijs 1984 van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland.

In 2003 werd de 80ste verjaardag van Beckman uitgebreid gevierd in Utrecht. Haar uitgever Lemniscaat presenteerde toen ook haar laatste boek Gekaapt. Ook werd aangekondigd dat haar beroemdste boek Kruistocht in Spijkerbroek verfilmd zal gaan worden, onder de titel Crusade in Jeans. Het scenario voor deze film is nog uitgebreid met Thea Beckman besproken, hoewel ze het eindresultaat dus niet meer zal zien.

Dit dossier is bijgewerkt tot 6 mei 2004

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland